Zajednica sportskih udruga osigurala 1,64 milijuna za rad pedesetak sportskih klubova

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 01.04.2015. 19:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: ZSUGV

U palači Herzer održana je Skupština Zajednice športskih udruga Grada Varaždina, a prihvaćen je Program javnih potreba u sportu za ovu godinu.

Preciznije, prihvaćen je prijedlog stipendiranja sportaša Grada Varaždina, prijedlog sufinanciranja sportskih udruga, zatim sufinanciranje sportskih udruga kroz financijska sredstva za opću i posebnu zaštitu sportaša, rad trenera mlađih uzrasnih kategorija te sufinanciranje sportskih aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Za direktno sufinanciranje rada sportskih klubova, njih pedesetak, Zajednica je osigurala 1,64 milijuna kuna, dok će se još 256 tisuća kuna osigurati za namjenske programa nogometnih klubova u Varaždinu.

Za sedamnaest kategoriziranih varaždinskih vrhunskih sportaša predviđena su sredstava u iznosu od 150 tisuća kuna te još 30 tisuća kuna za stipendiranje perspektivnih mlađih sportaša. Zajednica će pomoći sportske klubove i sa 100 tisuća kuna za liječničke preglede, točnije za 666 pregleda razmjerno raspoređena na 46 kluba u gradu. Gotovo pola milijuna kuna predviđeno je za sufinanciranje rada trenera mlađih dobnih kategorija. Upravo na tom području predsjednik Zajednice

Goran Vučetić najavio je iskorak za iduću godinu, odnosno aktivnosti da se, preko Grada Varaždina, osiguraju značajnija sredstva kako bi se što većem broju mladih varaždinskih sportaša osigurala što stručnija trenerska potpora. Vučetić nje naglasio da je upravo kvalitetan rad s mlađim uzrastima preduvjet napretka varaždinskog sporta i pravilnog razvoja mladih sportaša.

Sa 150 tisuća kuna sufinancirat će se korištenje gradskih bazena za po dva plivačka i triatlon te jedan vaterpolo klub i klub podvodnih aktivnosti. Iznos od 100 tisuća kuna namijenjen je za sufinanciranje troškova održavanja i funkcioniranje gradskih sportskih objekata kojima upravljaju sportske udruge.

Pojašnjavajući raspodjelu sredstava Vučetić je istaknuo da se vodilo principom pravičnosti jer je iznos dobiven od Grada Varaždina ove godine umanjen za milijun kuna, što se nažalost „preslikalo“ dijelom i na sufinanciranje rada sportskih klubova.   

U proračunu Zajednice osigurano je i 3.300.000,00 kuna za održavanje i funkcioniranje pet sportskih objekta u vlasništvu Grada, a za koje se brine Zajednica. Na taj je način za više od pedeset sportskih klubova osigurano besplatno korištenje tih sportskih objekata za treniranje i natjecanja kroz cijelu godinu.

Skupština je prihvatila i financijsko izvješće za prošlu godinu iz kojeg je vidljivo uredno financijsko poslovanje te ispunjavanje svih financijskih obveza.

Članovi Skupštine donijeli su i određene izmjene u Statutu od kojih se većina odnosi na usuglašavanje s novim Zakonom o udrugama. U članstvo Zajednice primljene su i dvije nove članice: „Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever“ te „Varaždinski streličarski klub“.

Komentari