Dvadeset i drugu godinu zaredom Američki kinološki savez proglasio je labrador retrivere najpopularnijom pasminom u SAD-u, piše 24sata.hr.

Na drugom mjestu nalaze se njemački ovčari, a u top 10 ušli su i zlatni retriver, bigl, buldog, jorkširski terijer, bokser, pudlica, rotvajler i jazavčar.

Labradori su psi srednje visine i težine porijeklom iz Kanade i dolaze u tri boje: crna, žuta i čokoladna. U prosjeku žive 12 godina, a prepoznatljivi su po kratkoj, ali gustoj dlaci i ″vodootpornoj″ poddlaci.

Titulu najpopularnije pasmine, ne samo u SAD-u već i u ostatku svijeta, labrador može zahvaliti mirnom temperamentu.

Odlično se snalazi na svim terenima, a u vodi je ″kao doma″. Budući da uživa u radu i učenju, iako stvaran da pomaže ribarima i lovcima, labrador se s vremenom dokazao kao izvrstan službeni pas koji traga za ljudima, eksplozivom i drogama, ali i kao pas vodič slijepih osoba.

Ako svemu navedenom dodamo da se odlično slaže s djecom, drugim psima i životinjama, dolazimo do objašnjenja zašto je labrador najpopularniji pas na svijetu.

Najčešća greška vlasnika koji labradora drže kao kućnog ljubimca je što prečesto padaju na njihov pseći pogled i ostale šarmerske vještine kojima ″žicaju″ hranu, pogotovo ako se radi o poslasticama. Budući da su naviknuli stalno biti u pokretu, ako im to uskratite vrlo brzo će se udebljati.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

02.02.2013. 14:19h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46