na atriju starog grada

Ne propustite "Večer Georgea Gershwina" u izvedbi Irme Dragičević

Objavljeno: 12.07.2017. 09:50

Zadnja izmjena: 12.07.2017. 09:50

Foto: facebook

U sklopu Ljeta u Varaždinu u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin održati će se koncert pod nazivom "Večer Georgea Gershwina" u izvedbi sopranistice Irme Dragičević. 

U utorak, 18.srpnja s početkom u 20:30 sati, na Atriju Starog grada (u slučaju lošeg vremena na Lapidariju Starog grada) Irma Dragičević će u pratnji Ive Mrvelja na glasoviru izvoditi najveće klasike i najpoznatije kompozicije svih vremena.

Na programu:
G.Gershwin - arija Serene Summertime iz opere Porgy and bess
G.Gershwin - I´v got a crush on you iz mjuzikla Treasure Girl i Strike Up the Band
A.L.Webber - arija Christin Music of the night iz Phantoma iz Opere
G.Gershwin - S´wonderful iz mjuzikla Funny Face
L.Bernstein: Petar Pan

George Gershwin je među najpoznatijim američkim skladateljima svih vremena, rođen je 26.rujna 1898. i umro 1937 na B.Hillsu. Postao je slavan i bogat već u ranoj mladosti, skladajući zabavnu i plesnu glazbu. Odrasta uz klavir i popularnu glazbu a kasnije ući skladbe Bacha, Lizsta i drugih skladatelja. S 15 godina svirao je popularne pjesme u trgovini nota, a ubrzo ih je i sam počeo skladati. Prvi veliki uspjeh bila je pjesma Swanee, koju je pjevao u svoje vrijeme jako popularni Al Jolson (glavni junak prvog zvučnog filma). Dvadesetih i tridesetih godina zajedno s bratom Irom,koji je pisao stihove, skladao je brojne broadwayske mjuzikle poput Lady,be good,Funny face,Of Thee I Sing. Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen melodije. Svjetsku slavu postigao je Rapsodijom u plavom - skladbom za klavir i orkestar(spoj jazza i klasične glazbe). Kroz njegovo stvaralaštvo američka glazba dobila je vlastiti stil. Također je autor prve američke opere Porgy i Bess. Nije bio glazbeno obrazovan, i nije temeljito poznavao glazbenu teoriju i tehniku skladanja i orkestracije što je cijeli život pokušavao nadoknaditi, veliki dio opusa pripada popularnoj glazbi. Stoga, ne propustite ovaj koncert i doživite čaroliju jazza, soula, mjuzikla i klasike.

 

Komentari