Sakupljači poštanskih markica

Školi mladih filatelista "Trakošćan 2016." jednoglasno dodijeljen FEPA recognition

Objavljeno: 02.02.2016. 14:22

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 20:13

Foto: KMF

Upravni odbor FEPA (Europska asocijacija filatelističkih federacija) jednoglasno je donijela odluku o dodjeli FEPA recognition XI. školi mladih filatelista "Trakošćan 2016.", te Nacionalnoj filatelističkoj izložbi mladih "Trakošćan 2016." s međunarodnim sudjelovanjem...

Klub mladih filatelista "Trakošćan", Općina Bednja i Dvor Trakošćan ove godine organiziraju XI. školu mladih filatelista "TRAKOŠĆAN 2016.", koja će se održati 8. listopada u Trakošćanu.

Škola je zamišljena kao filatelistička manifestacija na nacionalnoj razini s međunarodnim sudjelovanjem. Očekuje se sudjelovanje 150-ak sudionika, doznajemo od Dine Murića, predsjednika KMF Trakošćan. 

- Osnovni koncept temelji se na stručno – edukativnom programu s ciljem da djeca putem poštanskih maraka upoznaju nacionalnu, povijesnu, kulturnu, spomeničku i prirodnu baštinu. Djeca – polaznici (6 – 18 godina) na taj način upoznaju svoju domovinu ali i zemlje Europe i svijeta, zbližavaju se i mijenjaju svoje kulturološke navike, poglede na svijet i sustav pravih vrijednosti – ističe Murić.

Sastavni dio ovogodišnje škole je Nacionalna filatelistička izložba mladih “TRAKOŠĆAN 2016.“ s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se održati od 8. do 16. listopada u prostorijama Galerije Dvora Trakošćan.

- Dosadašnja iskustva u radu škole kroz koje je prošlo 2.500-tinjak mladih pokazali su da ovakav pristup učenju daje izrazito dobre rezultate i statistički podaci o školskim uspjesima i daljnjem napredovanju djece u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju su izrazito pozitivni – kaže predsjednik Klub mladih filatelista. 

Upravo zato očekuje se kako će i ova škola pridonijeti promjeni ponašanja mladih, njihovom učinkovitijem radu u jedinicama lokalne samouprave, županija, te Republike Hrvatske u cjelini, kako na društvenom planu, tako i u gospodarskom razvoju.

Efektna najava Škole mladih filatelista

Podsjećamo, u ovogodišnjoj Noći muzeja koja je 29. siječnja održana u Dvoru Trakošćan svim je posjetiteljima osim besplatnog noćnog obilaska dvorca i bogatog kulturnog programa, bila prezentirana prigodna filatelistička izložba u 10 izložbenih vitrina. 

- Izložba je bila locirana na južnoj terasi, a prikazani su uradci polaznika Kluba mladih filatelista „Trakošćan“. Osim toga, u sklopu Noći muzeja održano je i uvodno predavanje na temu „Što je filatelija?“, koje je održao Bojan Bračič iz Slovenije – rekao je Murić.

Iako novost, predavanje je izazvalo veliki interes posjetitelja Noći muzeja. nazočilo mu je 40-ak aktivnih slušatelja, a raspravljalo se o poštanskim markama, segmentima sakupljanja iz domene filatelije, kako stvoriti filatelistički izložak i drugim temama.

Kako je to u filatelističkom svijetu poznata praksa, mladi filatelisti KMF „Trakošćan“ ovom su prigodom izdali i prigodnu omotnicu zajedno s pepeljugom (engl. cinderella) koja je kao motiv prikazala motive dvora Trakošćan kroz stoljeća pa do danas.

Na ovaj simboličan način Klub mladih filatelista „Trakošćan“ je najavio nadolazeću XI. školu mladih filatelista „TRAKOŠĆAN 2016.“, koja će, podsjećamo, biti održana 8. listopada u Trakošćanu.

Komentari