instalacije u čast velikanima

Jeste li vidjeli crne kocke na varaždinskom Trgu slobode? Evo o čemu je riječ...

Objavljeno: 20.08.2017. 10:44

Zadnja izmjena: 20.08.2017. 10:44

Trgovački centar Lumini na varaždinskom je Trgu slobode postavio instalacije u čast varaždinskih velikana.

U sklopu ovogodišnje suradnje centra s Turističkom zajednicom grada Varaždina, organizatorom Špancirfesta, na varaždinskom su Trgu slobode postavljenje instalacije koje povezuju povijest i sadašnjost slavnoga baroknog grada.

- Svojom smo se nazočnošću u središtu grada htjeli odmaknuti od klasičnog oglašavanja. Zato smo osmislili atraktivne instalacije. Minimalističke crne kocke predstavljaju postolja za kipove varaždinskih velikana, a istaknuti natpisi tretiraju ih poput suvremenika. Već smo prvi dan vidjeli da posjetitelji Špancirfesta s velikim zanimanjem proučavaju instalacije“. - rekla je Jelena Kontrec iz centra Lumini.

Među velikanima čija su postolja našla svoje mjesto u srcu voljenog grada, su Miljenko Stančić, Ivan Padovec, Vatroslav Jagić i Ivan Kukuljević Sakcinski. Iščitavajući natpise o njima gosti Špancirfesta mogu doznati koliko su slavni Varaždinci utjecali na hrvatsku umjetnost, kulturu, znanost te društvo. Riječ je o ljudima koji su bili ispred svojeg vremena, pa i dan danas mnogima mogu služiti kao nadahnuće.

Komentari