Svi gradovi Varaždinske županije bilježe porast zaposlenosti - u rujnu zaposleno 743 osoba

Objavljeno: 12.10.2015. 11:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Siniša Sović

Sudeći prema podacima koje stižu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatska zaista izlazi iz recesije, barem ako je suditi prema onima koji su vezani uz nezaposlenost osoba na području Varaždinske županije.

Ludbreg vodeći
Hrvatski zavod za zapošljavanje u svom mjesečnom izvješću za rujan 2015. navodi kako svi gradovi naše županije bilježe pad nezaposlenosti u značajnoj mjeri od 1 do 4 posto u odnosu na mjesec ranije. Stopa ukupne nezaposlenosti smanjena je za 3,1 posto (216 osoba), pri čemu su najbolji rezultati ostvareni u gradu Ludbregu gdje je nezaposlenost smanjena za nešto manje od 5 posto dok je najlošije stanje zabilježeno na Cestici, gdje se nezaposlenost smanjila za „samo“ 1,2 posto.

Trogodišnje škole slabo prolaze na tržištu
Od ukupnog broja nezaposlenih koji je u rujnu iznosio 6809, najteže se zapošljavaju osobe sa završenom trogodišnjom ili četverogodišnjom školom, dok, iznenađujuće, osobe sa završenim fakultetom, akademijom, magisterijem ili doktoratom, relativno jednostavnije pronalaze zaposlenje. Naravno, ovdje je u obzir potrebno uzeti činjenicu kako se većina takvih osoba zapošljava u sklopu stručnog osposobljavanja koje postaje vrlo popularno na području naše županije, a u kojem sudjeluje 411 građana. Usporedbe radi, broj nezaposlenog visokoobrazovnog stanovništva na području Varaždinske županije iznosi 428. Iako su rezultati ove mjere itekako vidljivo, ne smije se zaboraviti kako je uglavnom riječ o privremenom zapošljavanju uglavnom na godinu dana, no etičnost i funkcionalnost ove Vladine mjere jest priča za neki drugi put.

Građevina se oporavlja, poljoprivreda upitna
Tijekom rujna na području Županije otvoreno je nešto više od 2100 novih radnih mjesta, pri čemu najviše zapošljava prerađivačka industrija što je zapravo i karakteristično za naše područje s obzirom na tvornice koje djeluju u našim industrijskim zonama, zatim obrazovanje, građevinarstvo te trgovina na veliko i malo. S druge strane, najmanja potražnja prevladava u sektoru rudarstva, opskrbe električnom energijom i plinom, financijskim djelatnostima i poljoprivredi. Zanimljivo bi bilo analizirati ove rezultate na nekoj dubljoj razini, s obzirom kako su javnosti prezentirani podaci o sve lošijem stanju u građevini u Hrvatskoj, dok se s druge strane na sve strane dijele poticaji za uspjeh poljoprivrede i hrvatskih seljaka.

Komentari