značajan povijesni datum

26. OBLJETNICA Čestitamo vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Objavljeno: 08.10.2017. 09:30

Foto: Arhiva

Hrvatski je Sabor na današnji dan 1991. godine jednoglasno donio  Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Odluka je donijeta u vrlo dramatičnim okolnostima, jer su samo dan ranije zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore s ciljem fizičkog uništenja hrvatskog državnog vrha, što je izbjegnuto pukim slučajem.

Zbrke s datumom

Zbog toga je i sjednica Sabora održana na tajnoj lokaciji, u zgradi INA-e. Sam Dan neovisnosti uveden je kao državni praznik 2001. godine i oko njegovog uvođenja i danas postoje dvojbe. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske Sabor je izglasao još 25. lipnja 1991. godine, ali su onda velike sile tražile tromjesečni moratorij na provedbu odluke, kako bi se cijela jugoslavenska kriza u međuvremenu riješila - nadalo se - mirnim putem.

Nažalost, od mirnog rješenja nije bilo ništa - 8. listopada su se vodile žestoke i krvave bitke po cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Vukovara. Naš kraj je tih bitaka sad već bio pošteđen, jer smo 2 tjedna ranije uspjeli zauvijek otjerati JNA sa svog područja, ali naši dečki iz 7. gardijske brigade i Roda nisu praznovali nego se borili na ratištima. Tako je, zapravo, 8. listopada samo konstantirano da su propale šanse za mirno rješenje krize. Stoga Hrvatskoj nakon tromjesečnog moratorija nije preostalo ništa drugo no da provede odluku donijetu 25. lipnja. Svejedno, ako vam cijela ova priča još nije sasvim jasna - danas je praznik i mi ga od srca čestitamo svim čitateljima, građanima i ljubiteljima naše domovine!

Komentari