crna demografska slika

Ako nastavimo ovako, ove ćemo godine imati još veći pad broja stanovnika

Objavljeno: 26.06.2017. 14:59

Zadnja izmjena: 26.06.2017. 14:59

Foto: Ilustracija

Prema statističkom prikazu Ministarstva uprave, u našoj županiji tijekom prva tri mjeseca rođeno je 313 djece, dok je istodobno umrlo 894 naših stanovnika - što znači 581 umrlih više nego rođenih.

Podsjetimo, prošle je godine broj umrlih nadmašio broj rođenih u našem kraju za 1737 osobe. Primijenimo li jednostavnu matematiku, ako se nastavi ovakav trend ovu bismo godinu mogli završiti u minusu za otprilike 2300 stanovnika. Dodamo li tome i višegodišnji trend pojačanog iseljavanja, naš bi kraj do konca ove godine mogao biti u manjku od barem 3 tisuće osoba.

Sklopljeni brakovi u slobodnom padu

Još više iznenađuje podatak o broju sklopljenih brakova - u čemu, kao i po pitanju nataliteta - naša županija slijedi trend cijele Hrvatske. Primjerice, na području naše zemlje prošle je godine sklopljeno 20544 braka, dok ih je u prva tri mjeseca 2017. sklopljeno gotovo 10 puta manje, točnije 2254. Slično je i kod nas - prošle se godine 775 parova u našem kraju odlučilo sklopiti bračni zavjet, dok se od siječnja do konca ožujka ove godine na taj korak odlučilo tek njih 77.

Jedan od razloga ovog pada u broju sklopljenih brakova mogao bi biti i taj da se neki drugi dijelovi godine - osobito proljetni i jesenji mjeseci - biraju kao najpogodniji termini za vjenčanja. No, teško je vjerovati da će se do kraja godine broj brakova i približiti onom prošlogodišnjem. Spominjemo i to da je od ovih 77 brakova 60 građanskih a 17 crkvenih. Na koncu navodimo i podatak da u prvom tromjesečju ove godine u našoj županiji nije sklopljeno nijedno životno partnerstvo.

Komentari