Spomenik koji je prošlog četvrtka podignut u Sračincu kao podsjetnik na katastrofalni požar u Varaždinu 1776. godine i dalje izaziva brojne i emotivne komentare i političara i naših čitatelja.

>> FOTO Sračinec podigao spomenik posvećen katastrofalnom požaru iz 1776. godine - kojega je izazvao mladi Srakar

Ovaj put pitamo vas putem online ankete što mislite o postavljanju ovog spomenika. Za početak nije zgoreg navesti što točno piše na njemu.

Ovo je znamen djelića povijesti čiji je smjer odredio naš četrnaestogodišnji Srakar potvrdivši da svako živo biće ima smisao, svrhu i razlog. Dakle, 1776. godine na Markovo, dotadašnji glavni grad Hrvatske, Varaždin, slijedom nesretnih okolnosti zahvatio je veliki požar i uništio dvije trećine grada. Požar je nehotice izazvao Jakov Vrček (Verceg), srakarski kmet koji je pri gradskom bogatašu služio za život. Zbog zubobolje je zapalio duhan iza stoga slame, no potjerala ga je krmača kojoj je uzeo škaf da donese vodu za gašenje vapna. Žar sa duhana pao je na slamu i izazvao požar koji je trajao tri dana i tri noći. Potom je banska uprava s vlastelom preselila u Zagreb i tijek povijesti Varaždina i cijelog ovog kraja u potpunosti je promijenjen.

- Pričamo sa srećom da nismo Zagreb, da živimo u prekrasnom krajoliku - Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica i druga - a ni Varaždin nije slučajno nazvan malim Bečom. Ovaj prikaz pokazuje jedan znameniti događaj koji je odredio razvoj svih tih mjesta. - istaknuo je u tom prilikom načelnik Sračinca Božidar Novoselec. Na postavljanje spomenika javno su reagirali Damir Habijan kao i Reformisti Sračinca.

>> Žestoka Habijanova reakcija na spomenik u Sračincu: 'Ovdje prestaje umjetnička sloboda, a počinje glupost'

>> REFORMISTI SRAČINCA O SPORNOM SPOMENIKU 'To je neodgovorno, neprimjereno i krajnje degutantno'

 

Podržavate li podizanje spomenika u Sračincu?

Rezultati ankete (755 glasova)

Prikaži sve ankete

Glasovanje je završeno

Da

29%

Ne

56%

Ne znam

15%

Komentari

03.10.2017. 12:19h Zadnja izmjena: 04.10.2017. 09:00

Foto: Arhiva