uskoro ih stiže 100

FOTO Hoće li sirijske izbjeglice uskoro doći i u naš kraj? Evo o čemu se ovih dana razgovaralo u Turskoj...

Objavljeno: 11.10.2017. 09:36

Zadnja izmjena: 11.10.2017. 09:36

Grad Gaziantep nalazi se na jugu Turske, tik uz granicu s ratom zahvaćenom Sirijom. U njemu se nalazi veliki broj sirijskih izbjeglica, od kojih većina i ostaje u Turskoj. Vlasti Gaziantepa na razne ih načine integriraju u svoje društvo.

No, kao što iz nedavne prošlosti dobro znamo, jedan dio njih ipak se odluči na put u Europu, a naš je kraj česta tranzitna točka. Štoviše, na zadnjoj sjednici vlade RH odlučeno je da će Hrvatska krajem studenoga i početkom prosinca prihvatiti 100 sirijskih izbjeglica iz Turske - i velika je mogućnost da će dio njih završiti u našim prostorima.

Iz tih je razloga Njemačko društvo za međunarodnu suradnju organiziralo skup za predstavnike nekoliko europskih zemalja i turskih regija na kojem se neposredno moglo vidjeti na koji način uopće kreće migrantski val prema Europi. Jedan od pozvanih predstavnika bio je i dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač. On je zajedno s ostalim sudionicima skupa išao u terensku posjetu školama, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva koje pohađaju uglavnom sirijske izbjeglice, mahom žene i djeca.

- Vjerujem da će mi ovo neposredno iskustvo s malim Sirijcima biti dobar temelj za eventualni angažman u pomoći tim ljudima. - napisao je Kovač svoje dojmove na fejsu.

Komentari