FOI International Days

Foto - Počeli su Dani međunarodne suradnje na FOI-ju, evo kako je bilo na otvorenju

Objavljeno: 11.05.2023. 13:59

Zadnja izmjena: 11.05.2023. 13:59

Foto: Florijan Barešić

Danas je na Fakultetu organizacije i informatike održano otvorenje 15. Dana međunarodne suradnje. Radi se o drugom najvećem međunarodnom događaju na FOI-ju, kojim je obilježeno 15 godina sustavne i organizirane podrške internacionalizaciji Fakulteta.

Cilj događaja je umrežavanje, razmjena iskustava, međunarodno povezivanje s partnerskim institucijama i sveučilištima, a ove godine u Varaždinu tim povodom boravi rekordan broj inozemnih gostiju s desetak partnerskih institucija. Dekanica fakulteta Nina Begičević Ređep navodi kako je prioritet ove manifestacije internacionalizacija fakulteta i približavanje prilika mobilnosti  studentima fakulteta pomoću Erasmus+ te BIP programa (Blended Intensive Program).

- Imamo više od 30 Erasmus sporazuma te oko 40 sporazuma u suradnji s drugim sveučilištima u SAD-u i u Europi. Imamo čast da su danas prisutni predstavnici naših partnera iz Poljske, Austrije, Belgije, Njemačke, Francuske, Rumunjske, Srbije, nikad veći broj inozemnih gostiju. Naši studenti imaju stvarno velike prilike te nismo imali više brojke dolazne i odlazne mobilnosti u zadnjih nekoliko godina - rekla je Ređep.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić dodaje kako je ovaj projekt od izuzetne važnosti  zbog prepoznatljivosti i reputacije fakulteta na međunarodnoj razini, što je također jako bitno za studente.

- Mi smo pred velikim demografskim izazovima u Republici Hrvatskoj. Mislim da će ti izazovi biti svakako riješeni internacionalizacijom našeg visokog obrazovanja, jer ćemo pomoću ovakvih događaja privući studente van Hrvatske. Tu se otvara jedan veliki prostor za nas u budućnosti  da premostimo probleme s kojima ćemo se uskoro sve više suočavati - zaključio je Mlinarić.

Komentari