Kao što većina vas već vjerojatno zna - od danas do 15. travnja na motornim je vozilima obavezna zimska oprema na zimskim dionicama cesta. Puno vozača sebe je već opskrbilo sa zimskim gumama, ali kod vulkanizera se i danas očekuju gužve.

Na naslovnoj fotki vidimo samo djelić duge kolone automobila koja je čekala na red u varaždinskom GumiImpexu. Dobro je malo ponoviti gradivo o tome što sve znači ova obaveza, osobito za vozače automobila, a i da znate što vas čeka ako vas policija zatekne bez zimske opreme.

  • Zimska oprema obavezna je samo na zimskim dionicama cesta. Tu spadaju sve autoceste i najveći dio državnih i županijskih cesta. Praktički je ove ceste nemoguće izbjeći - a nije ni previše pametno.
  • Za automobile zimska oprema znači sve 4 zimske gume ili 4 ljetne koje imaju profil najmanje dubine 4 mm. U praksi bi to značilo da bi trebali kupiti potpuno nove ljetne gume - što baš i nije neka ušteda. A onda biste trebali staviti i lance na pogonske kotače.
  • Ako vas policija zaustavi bez zimske opreme kazna je 700 kn. Onda će vas ili isključiti iz prometa ili vas preusmjeriti na cestu za koju nije obavezna zimska oprema. Ova prva opcija je puno izglednija u našem kraju.
  • S ljetnim gumama je problem što se jako produžava trag kočenja. Na nižim temperaturama ljetne gume koče i 12 metara kasnije pri brzini od 60 km/h. Kako bi to tek izgledalo po snijegu ili poledici - ne treba ni govoriti. Dakle, zimske gume su bitne radi vaše sigurnosti, a ne zbog zakona i policije. Policija je osobito rigorozna kad vladaju zimski uvjeti na cestama, dakle kada padne snijeg ili se stvori poledica. Fizika je još rigoroznija - i nemojte se igrati s njom.

 

Ključne riječi: zimske gume, zimski uvjeti,

Komentari

15.11.2017. 08:34h Zadnja izmjena: 15.11.2017. 08:34