365 dana godišnje

ONI RADE I ZA BOŽIĆ Razgovarali smo sa službenicima koji i ovo božićno jutro provode na poslu

Objavljeno: 25.12.2016. 11:40

Zadnja izmjena: 25.12.2016. 11:41

Božić je vrijeme kad se mnogi s pravom odmaraju - ne rade tvornice i radionice, škole i fakulteti, čak ni trgovine koje inače rade nedjeljom. No, ipak nisu svi u svojim domovima, jer određene službe moraju raditi 365 dana godišnje.

Razgovarali smo s jednim policajcem, jednim vatrogascem i jednim liječnikom i pitali ih kako im je danas na poslu. Ovdje donosimo njihove ljubazne odgovore, koji su nam omogućili da se donekle suživimo s njihovom situacijom.

'Sve kao uobičajeno'

Vatrogasni zapovjednik Mario Horvat ostat će danas na poslu do 7 navečer. Ipak je stigao biti i na polnoćki, a uhvatit će još vremena za božićno veselje.

- Znamo unaprijed da moramo raditi, pa se organiziramo. Jutro je za sad mirno, nadam se da će tako i ostati. - izjavio je zapovjednik Horvat.

U policiji smo na dežurstvu zatekli Slavka Vudraga, koji će i danas odraditi svojih 12 sati.

- Sve je kao i obično - ima narušavanja javnog reda i mira, prometnih incidenata, kao i obiteljskog nasilja. Zbog sve ove situacije oko terorizma prisutni smo na svim onim mjestima gdje ima puno ljudi. Naše je da odradimo svoj posao i pomognemo građanima - nismo tu radi represije. - izjavio je Vudrag.

Bez blagdanskog ručka

Osobito je razgovorljiv bio poznati varaždinski psihijatar Nenad Horvat, koji je na posao krenuo još u 6 ujutro i ostat će na njemu sve do sljedećeg jutra.

- Kako će biti danas? Ja računam da će biti mirno, ali to se u psihijatriji nikada ne zna. Hitna stanja nikada ne spavaju. Ona ne znaju za kalendar i za blagdanske običaje. S odjela smo ovih dana otpustili sve one koji baš ne moraju biti u bolnici, čak i one koji su na granici ali su obitelji inzistirale. Ostali su oni najteži bolesnici i o njima ćemo brinuti. Na svakom od naša tri odsjeka okićena je jelka, televizija će malo dulje raditi, nećemo baš sitničariti oko povečerja, oko vremena za posjete, oko šetnji, oko mobitela... I ručak i večera, bojim se, bit će sve samo ne blagdanski; nekoć – dok je psihijatrija bila u Bajnskim Dvorima i dok smo imali svoju kuhinju – to je bilo bitno drugčije. Bilo je čak i kolača. Obroci za osoblje? Ma kakvi! To je ukinuto prije par godina! Svatko od nas – a na psihijatriji nas je danas u svakom trenutku šestoro, a kroz dan su s nama i dvije spremačice – donijet će nešto sa sobom. Kad i ako bude prilike, predahnemo, pojedemo, popričamo i popijemo kavu. Bez kave je na psihijatriji nemoguće raditi! Sutra ujutro iza pola osam, kad dođe smjena i kad predam službu i dođem kući, skuhat ću kavu, probuditi svoje i nastojati pohvatati što mi pričaju. - rekao nam je doktor Horvat.

Jeste li i vi danas na poslu? Pišite nam...

Komentari