svjetski dan aids-a

AIDS U NAŠEM KRAJU Evo brojki o slučajevima HIV-a i AIDS-a u našoj županiji za posljednjih 30 godina

Objavljeno: 01.12.2016. 09:29

Zadnja izmjena: 01.12.2016. 09:30

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan AIDS-a, koji je uveden još 1988. godine kao prvi globalni dan koji se ticao pitanja zdravlja. Prema posljednjim podacima, od ove smrtonosne zarazne bolesti boluje 34 milijuna ljudi u svijetu i ovo je dan kad izražavamo potporu oboljelima i prisjećamo se onih koji su umrli.

Naša zemlja, pa tako i naša županija, spada u područja s vrlo malim brojem zaraženih. Pojava zaraženosti HIV-om i oboljevanja od AIDS-a u našoj se županiji prate još od 1985. godine. Evo brojki koje nam je za taj period dala doktorica Katica Čusek, voditeljica epidemiologije u županijskom zavodu za javno zdravstvo:

  • Ukupno je bilo registrirano 18 osoba zaraženih HIV-om - 15 muškaraca i 3 žene
  • Čak trećina registriranih bili su u dobi od 25 do 29 godina
  • Umrlo je 4 osobe zaraženo HIV-om
  • 9 osoba se zarazilo homoseksualnim odnosom, a 6 heteroseksualnim. 
  • Zaraza HIV-om se razvila u bolest kod 6 osoba, umrlo ih je 3, od toga 1 žena i 2 muškarca

Glavna metoda borbe

Premda je svaki oboljeli značajan, ipak se objektivno radi o malim brojkama, za koje se nadamo da neće rasti. 

- Edukacija o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti i odgovorno spolno ponašanje je osnovna mjera kojom će se nadalje održavati niska razina infekcije  HIV-om , drugih spolno prenosivih bolesti i nepoželjnih trudnoća u našem okruženju. - izjavila je za naš portal doktorica Čusek. 

Stoga nije opet zgoreg podsjetiti da se AIDS prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, korištenjem nesterilizirane igle, infuzijom zaražene krvi - ali ne rukovanjem i normalnim društvenim kontaktom. Tako da nema razloga izbjegavati osobe oboljele od ove strašne bolesti, koja se, zahvaljujući napretku medicine, sada ipak puno bolje nadzire i liječi. 

 

Komentari