90 sudbina u pitanju

FOTO Tvrtka VIKO traži pomoć na sve strane: 'Samo da što prije pokrenemo proizvodnju, imamo puno posla!'

Objavljeno: 23.05.2017. 16:55

Zadnja izmjena: 23.05.2017. 16:55

Foto: Viktor Hranić

Požar u tvornici VIKO u potpunosti je zaustavio njihovu proizvodnju, a usput i uništio brojne već gotove proizvode. Dočekao nas je stravičan i tragičan prizor potpuno izgorjelog glavnog pogona, kroz kojega nas je provela jedna od suvlasnica Goranka Bahun.

>> POSLJEDICE POŽARA U TVORNICI VIKO Svih 70 radnika već sutra odlazi na burzu?

- Vidite ovo je komora u kojoj je izbio požar. Kad su me ujutro pozvali vatrogasci nisam mogla ni pomisliti da je požar ovoliko mogao uništiti. Bilo je tu puno kartona, kože, gume i plamen je uništio svaki stroj. - objašnjava nam gospođa Bahun. 

VIKO je sa svojom paletom proizvoda zaštitne obuće poslovao s brojnim velikim tvrtkama u zemlji, poput HEP-a, HŽ infrastrukture, Hrvatske pošte, Ine, Zagrebačkog Holdinga i drugih. Isporučili  su robu i u Sloveniju. Posla imaju na sve strane, biznis se neprestano razvijao sve do tragičnih jutarnjih sati prošle srijede kad je vatra progutala glavni proizvodni pogon. Velika protupožarna vrata spriječila su da se požar proširi na cijelu zgradu. Jedino što još radi jest mali pogon za proizvodnju žnjiranaca.

'Na papiru svi i dalje rade...'

Svih 70 radnika iz proizvodnje danima su već doma, ali primaju plaće, jer je to u ovom trenutku jedino zakonsko rješenje. Na papiru oni su i dalje zaposleni i rade, nemoguće je, primjerice, poslati ih odmah na godišnji odmor. Tvrtka je i dalje dužna davati plaće, iako su prestali s radom, potrebna joj je što prije pomoć s bilo koje strane, kako bi uopće mogli nastaviti proizvodnju u najkraćem mogućem roku. Tvrtka je osigurana, međutim trebat će dosta vremena dok se ne naplate - a dugoročni zastoj proizvodnje jednostavno znači propast tvrtke.

- Zovemo svakoga tko nam može pomoći. Tražimo neki pogon  gdje bi odmah mogli nastaviti s radom. - emotivno nam objašnjava gospođa Bahun i dalje ne vjerujući kako je od velikog pogona ostalo samo zgarište. Dodaje kako su se najviše za njih zauzeli mali dobavljači, spremni su im pomoći na bilo koji način.

Ubrzo su iz varaždinskog HGK-a došli predstavnici Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije Mario Lešina i Branka Prišlić. Oni obećavaju pomoć VIKU prije svega povlačenjem raznih kontakata u državnim institucijama i ministarstvima.

- Postavite si sada samo jedno hipotetsko pitanje: kako reagira država kad neko poduzeće strada zbog "više sile", a kako kada neko poduzeće strada zbog grešaka uprave? - upitao nas je Lešina. Oboje su istaknuli da je VIKO s našeg tržišta istisnuo tvrtke iz Kine, Bugarske i drugih zemalja jer su nudili kvalitetan proizvod.

- Ukoliko se ovo ne riješi, opet će upasti stranci. - konstatiraju, ujedno stavljajući u prvi plan ljude - njih 70 iz proizvodnje i 20 ostalih zaposlenika čija se sudbina mora riješiti što prije. 

Komentari