policija upozorava

Sve je više provala i krađa u osobne automobile stoga pročitajte savjete kako se zaštititi

Objavljeno: 21.06.2017. 20:07

Zadnja izmjena: 21.06.2017. 20:07

Foto: Ilustracija

Policija ovih dana upozorava na sve češće krađe i provale u osobne automobile koje se najčešće događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i sl., i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. 

U većini slučajeva, upozorava policija, provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored debitne kartice drži i papirić sa zapisanim PIN-om, čime se lopovu omogućava stjecanje i dodatne koristi podizanjem gotovine na bankomatu.

Kako bi spriječili  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Povećajmo samozaštitno ponašanje, a evo kako... 

  • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme,
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu,
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila - možda vas u tom trenutku promatra potencijalni počinitelj,
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora te birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna, 
  • ugradite alarm ako imate mogućnosti jer će takav uređaj u većini slučajeva odvratiti provalnika,
  • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave, razbijenog prozora, odnosno drugog oštećenja na vozilu koje bi ukazivalo da je izvršena provala, odmah obavijestite policiju na broj 192.

Ne ostavljate stvari u vozilu, sve što je vidljivo mamac je za provalnika i imajte to uvijek na umu.

Komentari