81-godišnjaku kaznena prijava, pronevjerio gotovo 2 milijuna kuna

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 18.06.2014. 09:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 81-godišnjakom, te trgovačkim društvom sa sjedištem u Varaždinu, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela, izvijestila je Policijska uprava varaždinska.

Kaznena djela zbog kojih je provedeno istraživanje su zlouporaba položaja i ovlasti, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske, te kaznenog djela Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima.

Naime, sumnja se da je 81-godišnjak od siječnja 2008. do ožujka 2009. godine, s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, sklopio s trgovačkim društvom u kojem je odgovorna osoba ugovor o najmu prostora s ulaganjem, prema kojem je trebao navedenom trgovačkom društvu iznajmiti svoju kuću. Sklapanje navedenog ugovora iskoristio je na način što je novcem trgovačkog društva platio radove na izgradnji i uređenju kuće, čime je društvo oštetio za iznos od najmanje oko 371.500 kuna.

Također, kao odgovorna osoba navedenog trgovačkog društva, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za prosinac 2008. godine nije iskazao dužni iznos od oko 1.562,000 kuna PDV-a, za koji je oštetio Republiku Hrvatsku, dok poslovne knjige društva nije vodio na način koji omogućava u svakom trenutku uvid u poslovne događaje trgovačkog društva.

Nadalje, sumnja se da 81-godišnjak kao direktor i odgovorna osoba navedenog trgovačkog društva, nije zatražio otvaranje stečajnog postupka u slučaju nesposobnosti trgovačkog društva za plaćanje. Protiv njega je Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijeta kaznena prijava za gore navedena kaznena djela.

Komentari