Optužno vijeće Županijskog suda u Varaždinu u četvrtak je potvrdilo optužnicu protiv bivše ravnateljice Gradskih bazena Varaždin, Natalije Žetko i još troje njih zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene isprave te pomaganja u tim kaznenim djelima...

Naime, u optužnici, koja je podnesena u srpnju ove godine, obuhvaćala je šestero okrivljenih, no potvrđena je na njih četvero jer su se petooptuženi Nikola Jozić i šestooptuženi Velimir Mudri nagodili s Državnim odvjetništvom.

- Sporazum sa državnim odvjetnikom postigli su petookrivljeni Nikola Jozić i šestookrivljeni Velimir Mudri. Optužno vijeće ovog suda je sporazum prihvatilo te donijelo presudu 24. listopada kojom su Jozić i Mudri proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine te su obojici izrečene uvjetne osude.  Konkretno Jozić je osuđen na kaznu zatvora od 5 mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo, a Mudri na kaznu zatvora od 8 mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo - ističe glasogovornik Županijskog suda u Varaždinu, Igor Pavlic.

Bivšu ravnateljicu Žetko, njenog tadašnjeg zamjenika Željka Čengića, računovotkinju Ljiljanu Golić Domislović te bivšu radnicu Lidiju Kojdić, Odvjetništvo tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene isprave te pomaganja u tim kaznenim djelima.

Žetko se tereti da je kao ravnateljica Gradskih bazena Varaždin od 2006. do 2011. godine; uz sudjelovanje ostalih okrivljenih zaposlenika ustanove; pribavila 278 ugovora za rad sa studentima kojima je ustanova temeljem ugovora o djelu redovitih studenta preko servisa isplaćivala novac za rad koji oni nisu obavili, pri čemu je računovotkinja Liljana Golić Domislović upisivala u ugovore da je posao po ugovoru uredno obavljen, što nije bilo istina.

Na taj način je u navedenom razdoblju s računa te ustanove servisu isplaćen iznos veći od 1,500.000 kuna, od čega je studentima na ime posla kojeg nisu obavili proslijeđen iznos veći od 1,300.000,00 kuna koji su oni, umanjen za svoju nagradu od deset posto, predavali trećeokrivljenoj Golić Domislović, Joziću i Mudrom, koji je novcem platio obveze ustanove u ukupnom iznosu većem od 230, 000 kuna, dok su ostatak (više od 980,000 kuna) Žetko i Golić-Domislović zadržale za sebe i međusobno podijelile.

Ustanova je iznos isplaćen servisu prikazala kao rashod poslovanja pa nije obračunat ni plaćen porez na dobit, a na iznos plaćenih obveza nije obračunat ni plaćen porez na dohodak čime je državni proračun oštećen za više od 340,000 kuna.

Tereti je se i da je krajem 2006. godine zatražila od Golić Domislović da naloži recepcionarima da usluge koje pruža ustanova naplaćuju putem paragon blokova, bez evidentiranja kroz registar kasu, što je ona i učinila, pa su recepcionari od 2007. do 2009. putem tih blokova naplatili više od 700,000 kuna, od čega iznos od gotovo 650,000 kuna nisu evidentirali kroz registar kasu kao prihod ustanove.

Od tog iznosa su Žetko i Golić zadržale i međusobno podijelile više od 475, 000 kuna, a dio neevidentiranog prihoda u iznosu većem od 70,000 kuna je utrošen za potrebe poslovanja ustanove i povezanog trgovačkog društva čiji je ustanova osnivač, dok je iznos od gotovo 100,000 kuna predan Mudrom koji je njime plaćao obveze ustanove.

Na neevidentirani prihod ustanova nije platila porez na dodanu vrijednost niti porez na dobit, kao niti porez na dohodak od nesamostalnog rada, čime je proračun Republike Hrvatske oštećen za više od 230,000 kuna.

Komentari

27.11.2014. 16:41h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva