Afera Stanoing: Policija ima nove spoznaje o prijevarama u poslovanju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 30.05.2012. 12:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Nastavkom kriminalističkih istraživanja nad 56-godišnjakom  i 58-godišnjakinjom,  utvrđena je osnovana sumnja da su njih dvoje kao odgovorne osobe jednog varaždinskog trgovačkog društva, sa ciljem da tom trgovačkom društvu pribave protupravnu imovinsku korist počinili kazneno djelo Prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu 31-godišnjeg muškarca iz Varaždina, te kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti na štetu jednog poduzeća, priopćila je PU Varaždinska.

Oni su početkom studenog mjeseca prošle godine, prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora po kojem je 31-godišnjak, za cijenu nešto veću od 800.000 kuna kupio stan i garažu, upoznali istog sa činjenicom da je nad stanom upisano založno pravo u korist druge pravne osobe radi osiguranja povrata kredita od 5.000.000 kuna, no tom su mu prilikom lažno predočili činjenice i uvjerili ga da je kredit vraćen gotovo u cijelosti, te u ugovoru istaknuli da će založno pravo biti brisano najkasnije za šest mjeseci.

Time su 31-godišnjaka naveli da potpiše ugovor i uplati kompletan iznos ugovorene cijene, iako su znali da je ranije spomenuti kredit dobiven u nešto većem iznosu od 6.700.000 kuna, uziman u više navrata od 1998. godine,  zapravo vraćen samo u djelomičnom iznosu od 1.400.000 kuna, te da je založno pravo na stan 31-godišnjaka dano kao dodatna garancija zbog kašnjenja vraćanja kredita, a obzirom na činjenicu da trgovačko društvo kojem su na čelu bili predmetni 56-godišnjak i 58-godišnjakinja, više nije imalo neopterećenih nekretnina na kojima bi bilo moguće izvršiti upis založnog prava.

Slobodno neraspolaganje kupljenom nekretninom, 31-godišnjaku je dodatno onemogućeno činjenicom i da je krajem studenog prošle godine, pravna osoba koja se ranije spominje kao kreditor trgovačkog društva čije su odgovorne osobe osumnjičene za kažnjiva ponašanja, zbog nepoštivanja ugovora zatražila povrat cijelog kredita s kamatama koji je na dan opoziva iznosio oko 715.000 EUR-a.  

Nadalje, u tijeku kriminalističkog istraživanja potvrđena je osnovana sumnja da su njih dvoje kao odgovorne osobe trgovačkog društva, krajem kolovoza 2011. godine, radi osiguranja novčanih tražbina sa gore spomenutom pravnom osobom, predložili i dozvolili upis prava zaloga na 2-sobni stan, koji je  u mjesecu travnju 2008. godine prodan jednom poduzeću sa varaždinskog područja, koje je u mjesecu lipnju 2008. godine, dakle dva mjeseca kasnije, tu nekretninu u cijelosti platilo za nešto veću cijenu od 620.000 kuna.                 

Komentari