Publikacija HZJZ-a

ALARMANTNI PODACI Hrvatska ima 250 tisuća ovisnika o alkoholu

Najčešća ovisnost u Hrvatskoj je alkoholizam, a kod nas ima oko 250 tisuća uglavnom muških ovisnika o alkoholu, pokazuje to najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnom zdravlju nacije.
Objavljeno: 25.03.2019. 11:24

Zadnja izmjena: 25.03.2019. 11:28

Foto: Ilustracija

Najčešća ovisnost u Hrvatskoj je alkoholizam, a kod nas ima oko 250 tisuća uglavnom muških ovisnika o alkoholu, pokazuje to najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnom zdravlju nacije.

Od tih 250 tisuća samo osam posto ih se liječi, rekao je u razgovoru za Hinu psihijatar Ante Bagarić, komentirajući kako je ovisnost o alkoholu 2017. bila jedan od vodećih uzoraka hospitalizacije muškaraca na psihijatrijskim odjelima.

Također, ovisnika o alkoholu je četiri puta više među muškima u odnosu na žene koje pak na psihijatrijskom liječenju završavaju najčešće zbog depresije. Spolne razlike prisutne su i u broju samoubojstava i načinima izvršenja. Udio muškog spola u stopi izvršenih samoubojstava iznosio je više od 70 posto 2017. godine. Muškarci se ubijaju oružjem, žene otrovom.

Četvrtina građana Hrvatske ima mentalne smetnje s dijagnozom nekog psihičkog poremećaja, druga četvrtina ima "manje izražene psihičke smetnje", no ogroman broj osoba uopće nije svjestan problema. - Znaju da im nešto smeta, da se osjećaju loše, da ne mogu funkcionirati, ali ne znaju uzrok, naziv i tijek tih bolesti - kaže Bagarić. Lijek za neprepoznavanje mentalnih poremećaja na svim razinama je imperativna trajna edukacija svih zdravstvenih radnika, ali i edukacija cijele populacije kroz školske programe, medije i zdravstvene akcije, napominje Bagarić.

Kako bi nam svima bilo bolje, u društvu trebamo razvijati svijest koliko nam je važno mentalno zdravlje i koliko su nam važni stručnjaci, poručuje Bagarić. Nedostaje nam psihijatara pa i one osobe koje se odluče na liječenje ne mogu biti dovoljno dugo u terapijskom programu. Poseban je problem odlazak psihijatara u druge europske zemlje. Zadnjih godina otišlo je više od 30 mladih psihijatara i taj se gubitak ne može nadoknaditi. 

Komentari