Američki predsjednik Obama duboko potresen masakrom u Connecticutu

Objavljeno: 15.12.2012. 18:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Dvadeset i šest osoba, među kojima dvadesetero djece, ubijeno je u petak u školi u Connecticutu, što je jedan od najtežih pokolja počinjenih u nekoj školskoj ustanovi u Sjedinjenim Državama, prenosi Tportal.hr.

Najprije se govorilo o 28 poginulih, no najnovije informacije kažu da ih je bilo 26. Izrazi sućuti u SAD stižu sa svih strana svijeta, a posebno je potresen bio američki predsjednik Barack Obama.

- Većina onih koji su danas izgubili život jesu djeca, prekrasni mališani od pet do deset godina - rekao je Obama dodavši da mu je 'srce slomljeno', brišući suze nakon duge stanke tijekom koje je očito pokušavao svladati svoje osjećaje.

- Pretrpjeli smo previše tragedija poput ove u školi u Newtownu - kazao je nakon što je policija izvijestila o 28 ubijenih, među kojima 20 djece.

Neposredno prije nastupa u dvorani za novinare u Bijeloj kući, Obama je potpisao dekret kojim određuje da se u počast žrtvama ovog pokolja na svim javnim ustanovama zastave spuste na pola koplja tijekom četiri dana.

- Naša je zemlja prečesto doživljavala ovakve stvari - rekao je Obama, podsjetivši na smrtonosne pucnjave koje su se ove godine dogodile u Coloradu, Oregonu i Wisconsinu.

- Ove četvrti su naše četvrti, ova djeca su naša djeca -  istaknuo je Obama, rekavši da je nužno provesti djelotvorne akcije kako bi se spriječile takve tragedije, neovisno o politikanstvu.

Policija je identificirala počinitelja masakra u osnovnoj školi u Connecticutu, ali je odbila novinarima otkriti njegov identitet, zbog čega se dogodila informacijska konfuzija u SAD-u. Televizijske postaje najprije su javile da je počinitelj 24-godišnji Ryan Lanza. Međutim kasnije su povukle tu informaciju te kazale da je počinitelj, koji je također pronađen mrtav u školi, bio zapravo Adam Lanza (20), brat Ryana Lanze.

Policija je također priopćila da je u pokolju u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu ubijeno 28 osoba - 20 djece i osam odraslih osoba. Počinitelj napada, čiji identitet policija još ne želi potvrditi, a mediji navode da se radi o 24-godišnjem Ryanu Lanzi, počinio je samoubojstvo pucajući si u glavu, a neki izvori govore o tome da je pretragom u njegovu stanu pronađeno mrtvo tijelo njegove majke koja je također bila djelatnica škole.

Govor Baracka Obame nakon tragedije:

Izvor: Tportal

Komentari