krivotvorene isprave

Direktor tvrtke lažnim dokumentima podigao 5,5 milijuna eura kredita u banci u Varaždinu

Objavljeno: 06.10.2021. 11:45

Zadnja izmjena: 06.10.2021. 14:25

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom, zbog sumnje da je počinio kaznena djela Prijevara u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

  • Osumnjičen za krađu: On je, kako se sumnja, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, u vremenu od prosinca 2018. do srpnja 2019. godine, u poslovnici jedne banke u Varaždinu, namjeravao pribaviti nepripadnu imovinsku korist svojem trgovačkom društvu, sklapanjem i podnošenjem na potvrdu sporazuma o osiguranju novčane tražbine.
  • Nije više imao sredstva za kredit: Trgovačko društvo u svojstvu korisnika kredita banci kao vjerovniku dalo je zalog – pokretnine i to zalihe robe u svojem vlasništvu, znajući da su iste pokretnine već bile opterećene založnim pravom u korist druge banke, neistinito predočio da na zalihama roba nema tereta te da iste mogu biti odgovarajući instrument osiguranja.
  • Banka mu isplatila 5,5 milijuna eura: Navedeno je učinio s ciljem da banka njegovom trgovačkom društvu odobri i isplati kredite u iznosu od 5,5 milijuna eura, na temelju ugovora o odobrenju okvira za financijsko praćenje, znajući da društvo neće moći uredno vratiti kredite te je banka putem dvadesetak pojedinačnih ugovora o kreditu, temeljem okvirnog ugovora o kreditu, u spomenutom vremenu, odobrila i isplatila kredite u navedenom iznosu od 5,5 milijuna eura, koji iznosi kredita potom nisu mogli biti vraćeni.
  • Dokumenti su bili krivotvoreni: Također je utvrđeno da je prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni cesusi trgovačkih društva iz inozemstva, za koje se dokumente kasnije ispostavilo da su lažne poslovne isprave.
  • Prijavljen DORH-u: Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari