Bivši član uprave Tehnobetona na sudu: Meteor grupa je bila u stečaju pa je Paripović nije imao ovlasti zastupati

Objavljeno: 09.10.2015. 10:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Na Županijskom sudu u Varaždinu započelo nastavljeno je suđenje "kralju JPP-a", bivšem direktor Meteor Grupe Dušku Paripoviću kojeg se tereti za tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju te pogodovanja vjerovnika. U nastavku su svjedočili bivši čelnici Zagorje- Tehnobetona, JUGS-a i Coning Ecogradnje.

Optužnica ima čak šest točaka.

Po jednoj ga tereti ga se zbog nezakonitosti vezane uz POS stanogradnju u Varaždinu od rujna 2008. do prosinca 2011. godine. U tom je razdoblju Meteor kao izvođač radova sklopio ugovor o zajedničkom pothvatu i poslovnoj suradnji te ugovor o građenju sa Zagorjem Tehnobetonom, Coningom Ecogradnjom i Coningom Inžinjering, odnosno javnom ustanovom Gradski stanovi kao naručiteljem radova. Tim ugovorima njegova tvrtka se obavezala izvesti 80 posto svih radova stambenih građevina, a ostala tri društva trebala su zajedno napraviti 20 posto radova po programu subvencionirane stanogradnje te u tim omjerima i naplaćivati radove od javne ustanove Gradski stanovi. Međutim, kako se navodi u optužnici, Paripović je znao da ostala tri društva neće stvarno izvoditi ugovorene radove jer su već prethodno dogovorili da će ih izvesti isključivo njegovo društvo koje je i obavilo radove za 21,5 milijun kuna, ali je naplatilo 17,2 milijuna kuna. Tako je oštetio svoje društvo za taj iznos, a nenaplaćenih radova od 4,2 milijuna kuna koje su od javne ustanove naplatila ostala tri društva.

Svjedočio je Vladimir Kukec, bivši direktor JUGS-a, koji tvrdi da pogodovanja za izgradnju stambenog niza Rajčul nije bilo.

- Određenih pogodovanja u drugim poslovima između navedenih društava bilo, međutim, kako sam naveo, za Rajčul u Hrašćici se ne mogu sjetiti, odnosno tvrdim da takvog dogovora nije bilo. Kada me se nadalje pita zbog čega je onda društvima Zagorje Tehnobeton i društvima Coning inženjering i Coning ecogradnja plaćano u postocima iz ugovora, a da uopće nisu sudjelovala na izgradnji u Hrašćici, navodim da ja ne znam međusobni odnos ugovornih partnera - rekao je Kukec.

Kako tvrdi Kukec Paripović mu se požalio da društvo Zagorje Tehnobeton ne želi ovjeriti jednu privremenu situaciju te da se to društvo ne želi niti uključiti u izvođenje radova prema ugovoru.

- Rekao sam mu da je to njihov ugovorni odnos i da to riješe međusobno. Također sam kasnije saznao da je u svezi toga održan jedan sastanak kojem su prisustvovali Paripović, Romano Perić iz društva Zagorje Tehnobeton i Marija Čačić, predstavnica društva Coning inženjering. Predmet istog bilo upravo neovjeravanje navedene situacije. Na sastanku nije ništa riješeno ni dogovoreno, već da je on završio gotovo na rubu fizičkog incidenta između Paripovića i Perića - rekao je Kukec.

Bivši član uprave Zagorje Tehnobetona tvrdi da su Zagorje-Tehnobeton i Coningova društva napravila sve u ugovorenim postocima. Problem je nastao kada je Meteor grupa zapala u blokadu. Paripović je zatražio da mu Zagorje-Tehnobeton i Coningova društva vrate iznos koji su primili za Hrašćicu na što nisu pristali.

- Kad je Meteor grupa zapala u blokadu i kada joj je prijetio stečaj, Duško Paripović došao u društvo Zagorje-Tehnobeton, gdje me s njime upoznao predsjednik uprave Miroslav Bunić. Na tom sastanku bilo je razgovora o dugovanju društva Meteor grupa društvu Zagorje-Tehnobeton koje je bilo u iznosu od oko 5.000.000 kuna. Dio tog dugovanja nam je čak i vratio kompenzacijama te je ostalo njegovo dugovanje društva od oko 2.500.000 kuna. Upravo iz tih razloga, dakle zbog činjenice da je njegovo društvo zapalo u blokadu, a kasnije je došlo i do stečaja, zatražio je od društva Zagorje-Tehnobeton i Coning društva da vratimo iznos koji smo primili na ime sklopljenog ugovora stambenog niza Rajčul u Hrašćici, iako smo se drugačije dogovorili. Napominjem da je društvo Meteor grupa već bila u stečaju pa on nije niti imao ovlasti isto zastupati, a naročito ne tražiti plaćanje tom društvu, iako je već ugovor o izgradnji stambenog niza u Hrašćici od društva Meteor grupe preuzelo njegovo drugo društvo Meteor graditeljstvo - svjedočio je Perić.

Suđenje se nastavlja 12. studenog.

Komentari