Braća s lepoglavskog područja tukli pravosudnog policajca, vodili ga prema šumi i prijetili mu smrću

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 30.07.2015. 14:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: ilustracija

Izvor: prommatraining.com

Braća Stjepan i Robert Š. iz lepoglavskog područja presudom Općinskog suda osuđeni na desetomjesečne zatvorske kazne zbog napada na pravosudnog policajca Alena B.

Događaj se dogodio 2. prosinca 2013. godine u Klenovniku na parkiralištu u neposrednoj blizini caffe bara Kod Ane. Alen B. sjedio u svojem automobilu i čekao konobaricu. U tom trenutku prišao mu je Stjepan Š. te ga prepoznao kao pravosudnog policajca koji je zaposlen u zatvoru u Varaždinu gdje je bio na izdržavanju zatvorske kazne. Potom mu je prišao i njegov brat Robert saznavši od Alena da je došao zbog konobarice i da je čeka da završi s poslom. Bez ikakvog povoda Stjepan je otvorio vrata automobila te ga rukama više puta udario po glavi i tijelu. Potom ga je udarao i njegov brat Robert te otvorio zadnja vrata automobila te ga rukama udarao po tijelu i glavi.

Potom su ga obojica uhvatili za odjeću te ga nasilno izvukli iz vozila, nastavljajući ga udarati. Nanijeli su mu na glavi više kkontuzijskižarišta i ogrebotina, oteklinu i hematom oko desnog oka, na vratu u desnoj supraklavikularnoj regiji ogrebotine, ogrebotine i otekline na obje natkoljenice, ogrebotine desne šake, otekline i hematom četvrtog i petog prsta lijeve šake te frakturu falange četvrtog prsta lijeve šake, ozljedu teške naravi.

Zatim su ga natjerali da uđe u njihov automobil te mu prijetili da će ga odvesti u šumu i zaklati. Nakon nekog vremena vozeći se prema predjelu zvanom Čardak u trenutku kada je Alen ugledao šumu, iskoristio je trenutak sporije vožnje, uhvatio volan vozila i iz brave izvadio kontakt ključ. Vozilo je stalo, nakon čega su Stjepan Š. i Alen B. izašli iz vozila te je pravosudni policajac putem mobitela pozvao policiju. U tom trenutku na mjesto događaja došao Robert te su ga ponovno obojica počeli napadati udarajući ga rukama po tijelu dok je Alen B. vikao i tražio pomoć. Na mjesto događaja stigla je Jadranka M. pa se Stjepan Š.udaljio s mjesta događaja, a njegov brat Robert je ostao s Alenom saznavši da je pozvana policija. Kasnije mu se Robert grozio riječima ako ga prijavi i tereti da se neće osvetiti njemu nego njegovom sinu.

Dakle braća su Alena B. teško su tjelesno ozlijedili i protupravno zatvorili i držali zatvorenog. Stjepan Š. je drugome ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti, a Robert drugome ozbiljno prijetio da će njemu blisku osobu usmrtiti, čime su počinili kaznena djela protiv života i tijela, protiv osobne slobode — protupravnim oduzimanjem slobode i prijetnjom.

Braća su tijekom postupka kazala da se smatraju krivima za kaznena djela, a sud je kao otegotne okolnosti ocijenio njihovu prijašnju osuđivanost te maloljetnu djecu koju uzdržavaju. Robert Š. je desetomjesečna zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, dok je njegovom bratu izrečena bezuvjetna zatvorska kazna s obrazloženjem da ranije sankcije nisu ostvarile specijalnu preventivnu svrhu.

Komentari