Bude li procesuiran zlostavljač psa iz Sračinca, očekuje ga godina dana zatvora

Objavljeno: 23.06.2015. 19:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Udruga Spas

Varaždinsku javnost zgrozio je pokušaj ubojstva psa u Sračincu. Ako se utvrde inkriminirane radnje nepoznatom počinitelju prijeti i do godina dana zatvora.

Članovi udruge Spas u ponedjeljak popodne dobili dojavu da je nepoznata muška osoba u šumarku pored divljeg odlagališta smeća u Sračincu zatukla svog psa.

Oni su izašli na teren, a pas je bio krvave glave, dezorijentiran te ležao je bespomoćan u grmlju budući da ga je vlasnik čekićem izudarao po glavi. Članovi udruge Spas psa su ga odveli veterinaru gdje mu je pružena pomoć.

Kasnije je utvrđeno da je došlo do teškog oštećenja glave te je pas operiran. On je stabilno te se iz udruge nadaju da će se dobro oporaviti.

Policija je na mjestu napravila očevid, a počinitelj još nije pronađen.

- Policija radi na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela - ističu iz PU varaždinske.

Bude li počinitelj pronađen i budu li dokazane inkriminirane radnje njemu prijeti i do godinu dana zatvora. Prema novom kaznenom zakonu tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

- Tko kazneno djelo počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci - stoji u kaznenom zakonu.

Životinja se također vlasniku oduzima.

U slučaju zanemarivanja životinje nadležnoj veterinarskoj inspekciji pismenim putem može se uputiti prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja. Uz prijavu je dobro priložiti i što više dokaza kao što su fotografije ili video snimke, iskazi svjedoka, veterinarska dokumentacija.

- Prijava bi trebala sadržavati sve podatke o podnositelju prijave, počinitelju ili vlasniku životinje, kao i o svjedocima koji mogu potvrditi navode iz prijave. U slučaju kada bi vlasnik zlostavljane ili zanemarivane životinje mogao ugroziti sigurnost podnositelja prijave ili svjedoka, od nadležne institucije, kojoj se podnosi prijava, potrebno je zatražiti anonimnost svjedoka i podnositelja prijave. Veterinarskoj inspekciji upućuje se i bilo koje drugo kršenje Zakona o zaštiti životinja poput loših uvjeta u zoo dućanima, klanja svinja bez prethodnog omamljivanja, neprikladno držanje - ističe udruga Prijatelji životinja.

Komentari