Policijska uprava varaždinska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

U Varaždinskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

Lažna predstavljanja

Policija je od 86-godišnje žene iz Varaždina zaprimila kaznenu prijavu zbog prijevare u pokušaju, koju je na njezinu štetu počinio nepoznati počinitelj. Naime, nju je 30. srpnja telefonski kontaktirao nepoznati počinitelj i predstavio se kao policijski službenik, te da će doći na njezinu adresu i provjeriti novčanicu od 200 kuna kojom prilikom je nepoznati počinitelj izjavio da nešto nije u redu sa novčanicama, te se udaljio sa adrese. Naknadno je, 31. srpnja, 86-godšnju ženu telefonski kontaktirao nepoznati počinitelj i predstavio se kao policijski službenik, te da će doći i provjeriti ponovno novčanice. Tom prilikom su dva nepoznata počinitelja došli na adresu, ali su odustali od daljnje prijevare jer je 86-godišnakinja zajedno sa susjedom posumnjala u istinitost nepoznatih počinitelja, nakon čega su pobjegli.

Komentari

03.08.2020. 11:00h Zadnja izmjena: 03.08.2020. 11:01