Na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u slučaju čelnika ivanečke tvrtke ITAS. Ivana Canjugu, Mariju Brezovec, njenog sina Bojana Brezovca i Editu Zebec te tvrtke Nekretnine Breza i B=Breza tereti se da su ITAS oštetili za više od 30 milijuna kuna u razdoblju od 2003. do 2006. godine, a u četvrtak su iznijeli svoje obrane.

Naime, istraga protiv čelnika ivanečkog ITAS-a krenula je prije 10 godina, a optužnica je podignuta još 2007. godine. Prvookrivljeni Ivan Canjuga u tvrku je stigao 1. siječnja 2002. godine, a krajem iste godine postao je direktor.

- Kad sam stigao naišao sam na mnogo problema. Tvrka je bila iznimno zadužena i imala je oko 14 milijuna duga, a oprema je bila zastarjela. Također prosjek godina među radnicima bio je 48, a bilo je problema s alkoholom na poslu. Sve to utjecalo je na učinkovitost  - rekao je Ivan Canjuga kojeg se tereti za zlouporabu povjeranja u gospodarskom poslovanju. On je istaknuo da je tvrka iz godinu u godinu tonula sve dublje i dublje, a problem je bila velika nesloga između sindikata, uprave i nadzornog odbora.

- Bile su prepolovljene su narudžbe i dubioze je bilo nemoguće riješiti. Na ruku nam nisu išle ni tužbe radnika i bio je to začarani krug zaduživanja, zadržavanja proizvodnje i socijalnih nemira radnika - rekao je Canjuga te istaknuo da tvrka nije imala drugog izlaza nego prodati svoje nekretnine.

- Zbog sve ga smo morali prodati odmaralište na Pagu i tu ne vidim ništa sporno. Odbacijem sve optužbe iz optužnice jer nisam oštetio tvrku te si nisam pribavio nikakvu nepripadnu materijalnu korist - dodao je Canjuga. Na njega se nadovezala i bivša gradonačelnica Ivanca Marija Brezovec, bivša predsjednika nadzornog odbora ITAS-a.

- Kad je tvrka Breza kupila 79 posto dionica tvrke na javnoj dražbi, znali smo za probleme tvrke. Tvrtka je i prije našeg dolaska prodavala nekretnine. Brezi nije bio cilj da tvrka ne prosperira i nije napravljena nikakva šteta- rekla je Brezovec.

Tvrka ITAS u rujnu 2003. godine osnovala je tvrku ITAS Nova.

- S obzirom na sve probleme koje smo imali u ITAS-u, osnovali smo novu tvrku koja je trebala dobiti nove poslove i javiti za nove investicijske projekte - rekao je bivši direktor ITAS-a, a Brezovec je istaknula da ona nije služila za izvlačnje novaca iz ITAS-a.

- Čak smo predložili da se tvrka ITAS Nova proda, a sindikati koji su isticali da ta tvrtka služi za izvlačenje novca, digli ruke protiv tog poteza - zaključila je Brezovec.

Javna rasprava na Županijskom sud će se nastaviti pa ćemo uskoro dobiti epilog cijelog slučaja.

Komentari

05.03.2015. 16:01h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivan Tomašković