Afera Bazeni

Čengić: Nisam bio prisutan kada je dogovoreno poslovanje putem "fiktivnih" studentskih ugovora

Objavljeno: 13.02.2016. 13:22

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 08:45

Foto: Arhiva evž

Nakon što je svoju obranu na Županijskom sudu u Varaždinu iznijela prvooptužena Natalija Žetko, bivša ravnateljica Gradskih bazena Varaždin, na stolicu za ispitivanje sjeo je tadašnji njezin zamjenik Željko Čengić, drugooptuženi u Aferi Bazeni. Naime, on je istaknuo da nije bio prisutan na sastanku na kojem je dogovoreno poslovanje putem "fiktivnih" studenskih ugovora.

U slučaju Bazeni, kako tvrdi Državno odvjetništvo u optužnici, preko 278 studentskih ugovora pribavljeno je i tako izvučeno oko 1.300,000 kuna. Bivšu ravnateljicu Gradskih bazena Varaždin Nataliju Žetko kao prvooptuženu, drugooptuženog Željka Čengića, trećeoptuženu Ljiljanu Golić - Domislović, četvrtooptuženu Lidiju Kojdić tereti se za zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene isprave te pomaganja u tim kaznenim djelima.

Natalija Žetko u iznošenju svoje obrane rekla je da je zbog enormnih pritisaka u ono vrijeme gradske vlasti da se režu troškovi, odlučeno da se krene na poslovanje putem fiktivnih studentskih ugovora. Istaknula je da je na kolegiju na koje je to odlučeno, uz nju, trećeoptuženu Golić - Domislović i Mudrog, bio i drugooptuženi Čengić.

On je to u svojoj obrani opovrgnuo.

- Nisam bio prisutan takvom sastanku niti sam sudjelovao u takvim dogovorima i odlukama. U okviru obavljanja svojih poslova kako u ustanovi tako i u pravnim osobama u kojima sam radi prije ustanove imao uobičajenu praksu da sam si u svoj rokovnik bilježio održane sastanke i određene bitne stvari vezano uz te sastanke. U svom rokovniku nemam nikakvu bilješku o sastanku o kojem je govorila Natalija Žetko na kojem bi bilo dogovoreno poslovanje temeljem fiktivnih studentskih ugovora - rekao je Čengić i dodao kako su se studentski ugovor počeli "štancati" u vrijeme kad je on bio na bolovanje te istaknuo kako ni jedan studentski ugovor nije potpisao u svoje ime.

Čengić je također istaknuo da je radio kao koordinator aktivnosti zamjenika ravnatelja Bazena te je brinuo o računalnoj mreži, instalaciji računala i javnoj nabavi.

- Radio sam operativu, nisam donosio nikakve poslovne odluke poput primjerice financijskih izvješća - istaknuo je Čengić čiji je branitelj od suda zatražio da napravi uvid u obavljeno grafološko vještačenje u predmetu koji se protiv Čengića vodi na Općinskom sudu.

Vještačenje dokumentacije za restorane pokazalo je da Čengić nije bio njihov potpisnik.

Suđenje se nastavlja 18. veljače kada će svoju obranu iznijeti trećeoptužena Ljiljana Golić-Domislović i četvrtooptužena Lidija Kojdić.

Komentari