Dolijao „fantom“ koji je počinio 42 krađe i razbojništva u Međimurju i Varaždinu

Piše: J.N/eVz

Objavljeno: 17.10.2014. 15:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su zajedno sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu proveli kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom iz Čakovca za kojeg se sumnja da je u razdoblju od 2004. do 2014. godine počinio seriju od najmanje 42 kaznena djela razbojništva i krađa...

U najvećem dijelu radilo se o napadu na poštanske urede i kladionice, a krađe je na drzak način vršio iz obiteljskih kuća, kradući novac i druge vrijedne predmete. Kada su u pitanju poštanski uredi i kladionice, kaznena djela vršio je u kasnim poslijepodnevnim satima, pred sumrak, ili neposredno prije kraja radnog vremena.

Maskirao je lice dijelovima odjeće ili improviziranim kapama tzv. „fantomkama“ . Kada bi ušao u objekt kazneno djelo dovršio je na više načina.

Najčešće se radilo o razbojništvu kada je uz uporabu sile ili prijetnju od zaposlenica zatražio da mu predaju novac, dok je u nekim slučajevima bez riječi obišao pult i iz radnog prostora ili sefa ukrao novac iskoristivši strah zaposlenica koje mu se nisu usudile suprotstaviti.

Na taj je način izvršio ukupno 25 kaznenih djela. U Čakovcu je tijekom tih 10 godina 14 puta napao kladionice. Uz to je dva puta napao poštanski ured u Ulici Nikole Pavića. U Nedelišću je po jedan puta napao poštanski ured i poslovnicu lutrije, u Ulici maršala Tita, zatim u Strahonincu četiri puta kladionicu u Ulici Matije Gupca, te u Pleškovcu u dva navrata poštanski ured, a jedno razbojništvo izvršio je i u Lošinjskoj ulici u Varaždinu.

Ovim kaznenim djelima pribavio si je protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 275.800, kuna.

Nadalje je u razdoblju od 2012. do 2014. godine izvršio najmanje 17 krađa iz obiteljskih kuća u Čakovcu, Šenkovcu i Mihovljanu. Procjenjuje se da je ovim kaznenim djelima stekao protupravnu imovinsku korist od najmanje nekoliko desetaka tisuća kuna.

Temeljem naloga Suca istrage Županijskog suda u Varaždinu izvršena je pretraga doma i drugih prostora u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, kojima se počinitelj koristio, pri čemu je pronađeno i oduzeto 19 torbica, 30 novčanika i veći broj osobnih isprava i drugih osobnih predmeta za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela.

Također je pronađena i odjeća kojom se koristio za maskiranje prilikom izvršenja razbojništava. Protiv 41-godišnjaka je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Varaždinu i nakon ispitivanja doveden je Sucu istrage koji mu je odredio istražni zatvor .

Sumnja se da je on počinio i druga kaznena djela radi čega se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Komentari