Žalba protiv presude

DORH protiv ublažavanja kazni za dvojicu mladića zbog ubojstva i šest pokušaja ubojstava

Objavljeno: 14.01.2024. 11:19

Zadnja izmjena: 14.01.2024. 11:24

Foto: Arhiva

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom su optuženi hrvatski državljani (1999. i 1994.) proglašeni krivima zbog počinjenog kaznenog djela ubojstva i šest kaznenih djela pokušaja ubojstva te osuđeni na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora, i to 24-godišnjak u trajanju od trideset godina, a 29-godišnjak u trajanju od dvadeset i pet godina.

 Kako navode iz DORH-a, okrivljenici su proglašeni krivima da su 24. kolovoza 2021., na dvorištu kuće u mjestu Parag, nakon verbalnog sukoba sa članovima druge obitelji zbog objavljenog profila na društvenoj mreži, iz automatske puške ispalili prema njima rafal sa 17 metaka kojima su pogodili sedam osoba, s posljedicom da je 59-godišnjakinja pogođena u desnu natkoljenicu, iskrvarila i preminula, a tri su osobe zadobile teške i po život opasne ozljede te im je život spašen hitnom medicinskom intervencijom, dok su tri pogođene osobe zadobile tjelesne ozljede koje nisu ugrozile njihove živote.

DORH smatra kako izrečene pojedinačne ni jedinstvene kazne nisu adekvatne brojnosti i težini počinjenih kaznenih djela te da nije bilo osnovano u dva slučaja ublažavati pojedinačne kazne ispod zakonom propisane donje granice pa je predloženo da se okrivljenicima izreknu kazne dugotrajnog zatvora u duljem trajanju. U žalbi koja je podnesena krajem kolovoza 2023., također se pobija odluka suda da okrivljenike oslobodi plaćanja troškova postupka, izvijestio je DORH.

Komentari