u srpnju

DORH traži veću kaznu za vozača koji je usmrtio biciklista iz Nepala i pobjegao

Objavljeno: 28.01.2022. 13:58

Zadnja izmjena: 28.01.2022. 13:58

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. siječnja 2022., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu.

Tom je presudom, kako stoji na stranicama DORH-a, optuženi hrvatski državljanin (1991.) proglašen krivim zbog počinjenih kaznenih djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, od čega jednu godinu i pet mjeseci bezuvjetno, a jednu godinu i pet mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine.

Optuženik je proglašen krivim jer je 31. srpnja 2021. na državnoj cesti u Varaždinu, upravljajući automobilom propustio držati vozilo na svojoj prometnoj traci te je nesmotreno prešao na biciklističku stazu i prednjim dijelom vozila udario u bicikl kojim je u istom smjeru upravljao 32-godišnji državljanin Nepala. Biciklist je uslijed naleta odbačen prema naprijed te je udario u 21-godišnjeg nepalskog državljanina koji je hodao po biciklističkoj stazi. U nesreći je 32-godišnjak zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće, dok je 20-godišnjak zadobio tešku ozljedu.

Okrivljenik je proglašen krivim i jer se nakon udara u pješaka nije zaustavio radi pružanja pomoći unesrećenim osobama već je produžio vožnju i udaljio se s mjesta nesreće.

Kako navodi DORH, žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako je optuženiku izrečena preblaga kazna koja nije primjerena težini počinjenih kaznenih djela čija je posljedica smrt jedne i teška ozljeda druge osobe, kojoj optuženik uopće nije pomogao, već se udaljio s mjesta nesreće.

Komentari