'neodgovarajući uvjeti'

Država bivšem lepoglavskom zatvoreniku mora isplatiti 35.000 kuna

Objavljeno: 06.10.2021. 10:23

Zadnja izmjena: 06.10.2021. 10:23

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

U nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Varaždinu stoji kako Republika Hrvatska mora bivšem zatvoreniku isplatiti 35.000 kuna zbog neodgovarajućih uvjeta tijekom njegova boravka u zatvoru.

  • Sedam godina zatvora: Kako stoji u presudi, M. P. je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora, a kaznu je počeo izdržavati u Kaznionici Lepoglava u veljači 2011., i to, kako bivši zatvorenik tvrdi, u neprihvatljivim životnim uvjetima.
  • "Neprihvatljivi uvjeti":Kako navodi, u Kaznionici je bio smješten u više odjela, a na svim odjelima uvjeti su bili nečovječni i ponižavajući. Naveo je kako sobe nisu bile čiste, dovoljno prostrane, nisu imale svijetla te da u njima nije bilo tople vode, a medicinska pomoć nije odgovarala propisanim standardima. Svi prostori u kojima je bio smješten da su bili potpuno zapušteni, neodržavani, puni prljavštine i vlage su te premali. Ugroženo mu je bilo i pravo osobnosti u smislu potrebe za zdravljem, intimom, privatnošću i ljepotom, što je rezultiralo psihičkim smetnjama.
  • Tražio 145.000 kuna: Uslijed takvih uvjeta, kako navodi, mu je povrijeđeno ljudsko dostojanstvo. Za sve navedeno bivši je zatvorenik tražio je 145.000 kuna naknade, no Općinski sud mu je dodijelio 35.000
  • "Neutemeljene optužbe": Kako nadalje stoji u presudi, Država je optužbe proglasila neutemeljenima te tvrdi da je zatvorenik od dolaska u Kaznionicu bio angažiran za rad u metalskoj radionici i da mu je u slobodno vrijeme odobren odlazak u informatičku radionicu. Zatvorenicima su na raspolaganju i razni sportovi te mogu koristiti i ostale programe kao što su glazbena sekcija, posebni programi vezani za odgovorno roditeljstvo, likovna sekcija i slično.
  • "Smještaj je bio adekvatan": Iz Kaznionice pak tvrde kako je smještaj zatvorenika odgovarao zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama. 
  • Manjak osobnog prostora: Sud je nakon saslušanja svjedoka i pregleda dokaza ocijenio da je u Kaznionici u utuženo vrijeme postojala očita prenapučenost, pa je tako M. P. čak 921 dan imao za sebe manje od tri kvadrata osobnog prostora, što je manje od pravnog stava Europskog suda za ljudska prava.

Komentari