Ometanje postupka i neistine

Državno odvjetništvo odgovorilo Stričaku koji ih je prozvao za "zataškavanja u slučaju šverca oružja"

Objavljeno: 06.04.2016. 12:52

Zadnja izmjena: 06.04.2016. 13:12

Foto: Fotomontaža

Varaždinsko Državno odvjetništvo reagiralo je na izjave saborskog zastupnika i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelka Stričaka koji se u jednom varaždinskom tjedniku dotaknuo slučaju šverca oružja i istaknuo da se "čini da je u zataškavanje uključeno i Državno odvjetništvo". Državno odvjetništvo ističe da navedena izjava nije istinita i nema govora o tome da državno odvjetništvo na bilo koji način zataškava kaznena djela.

Naime, u siječnju prošle godine policija je u opsežnoj akciji uhitila Dražena Cmrečaka iz Križanca i Davora Papeca iz Črešnjeva s prtljažnikom punim oružja s prigušivačem, eksplozivom i bombama.

Postupak u tijeku

Protiv njih je u tijeku postupak zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak u jednom varaždinskom tjedniku istaknuo je da mu se "čini da je u zataškavanje uključeno i Državno odvjetništvo.

Njegove navode demantiralo je Državno odvjetništvo koje tvrda da Stričakova nije istinita te nema govora o tome da državno odvjetništvo na bilo koji način zataškava kaznena djela.

- Upravo suprotno iznijetim navodima, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu i Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu su poduzeli u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom niz radnji na koje su ovlašteni radi obuhvatnog utvrđivanja okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela, pa je tako poduzeto i opsežno istraživanje usmjereno na utvrđivanje porijekla oružja zatečenog u osobnom automobilu - ističe Državno odvjetništvo.

Ugrožavanje istrage

Dodaje je kako je iz Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida tajno pa stoga nije dozvoljeno izvještavati javnost o postupanju u ovoj fazi postupka, iz razloga da se javnim objavljivanjem podataka ne ugroze interesi postupka i da se osigura neometano provođenje kriminalističkog istraživanja.

- Upravo neovlašteno iznošenje u javnost informacija o tijeku provođenja izvida može bitno naštetiti interesima postupka i znatno ograničiti mogućnost otkrivanja kaznenih djela i njihovih počinitelja - ističe ŽDO i ukazuje na Zakona o državnom odvjetništvu u kojem je zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti.

Komentari