traže se veće kazne

Trgovali ljudima, a mentalno bolesnog mladića prisiljavali na krađe i prosjačenje

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako su okrivljenicima izrečene preblage kazne s obzirom na počinjenje teškog i ozbiljnog kaznenog djela...
Objavljeno: 19.07.2023. 19:41

Zadnja izmjena: 20.07.2023. 08:36

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 10. srpnja 2023. podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom su dvojica hrvatskih državljana (1984. i 1977.) oglašena krivima zbog počinjenog kaznenog djela trgovanja ljudima i pomaganja u tom kaznenom djelu te osuđena djelomičnim uvjetnim osudama.

Kako navode iz Državnog odjvetništva RH, okrivljeni 39-godišnjak je proglašen krivim da je od veljače do srpnja 2016. godine u Varaždinu, iskoristio loše životne prilike i smanjene mentalne sposobnosti 21-godišnjaka te prijetnjama i fizičkim zlostavljanjem prisiljavao ga na svakodnevno prosjačenje i krađe na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, a da mu je okrivljeni 46-godišnjak u tome pomagao.

Presudom je optuženom 39-godišnjaku izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, od čega deset mjeseci bezuvjetno, a jedna godina i dva mjeseca uvjetno s rokom kušnje od tri godine, dok je okrivljeni 46-godišnjak osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i dva mjeseca, od čega šest mjeseci bezuvjetno, a osam mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako su okrivljenicima izrečene preblage kazne s obzirom na počinjenje teškog i ozbiljnog kaznenog djela i izostanak bilo kakvih olakotnih okolnosti. U žalbi je predloženo da se okrivljenicima izreknu kazne zatvora bez djelomične uvjetne osude.

Komentari