Presuda 2. ožujka

Obrat na suđenju Paripoviću: Kralj JPP-a priznao krivnju na gotovo sve točke optužnice

Objavljeno: 29.02.2016. 13:48

Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:57

Foto: Arhiva evž

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje "kralju JPP-a", bivšem direktor Meteor Grupe Dušku Paripoviću kojeg se tereti za tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju te pogodovanja vjerovnika. Na proteklom ročištu Paripović je priznao za kaznena djela na gotovo sve točke optužnice.

Optužnica kojom se tereti Paripovića ima šest točaka.

Paripović je na sudu promijenio iskaz i priznao krivnju po prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj i šestoj točci optužnice.

Nezakonitosti

Priznao je tako nezakonitosti vezane uz POS stanogradnju u Varaždinu od rujna 2008. do prosinca 2011. godine, da je od siječnja do prosinca 2011. ugovarao izvođenje radova, pružanje usluga i kupnju robe od više društava, pri čemu je neistinito predočavao da će ih platiti u cijelosti uredno i prema dogovoru, ali to nije učinio, da je od studenog 2011. do veljače 2012. godine, odnosno uoči otvaranja stečajnog postupka nad Meteor Grupom, kao direktor tog društva sklopio sedam ugovora o kupoprodaji nekretnina poduzeća sebi osobno i drugom društvu po cijenama znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti.

Priznao je da je neosnovano isplatio iznos veći od 850.000 kuna iz sredstava naknada za prijevoz, službena putovanja i terenski dodatak zaposlenicima društva, kao i iznos veći od 350.000 kuna na ime povrata tobožnje pozajmice društvu. Također priznao je i da nije prijavio, obračunao ni uplatio sve porezne obveze svojeg društva u ukupnom iznosu većem od 3,4 milijuna kuna na štetu državnog proračuna.

Objašnjenje

No, na sudu je objasnio okolnosti zbog kojih je to radio.

- Prije svega moram istaknuti iznimno teške okolnosti u koje je zapalo gospodarstvo naročito građevinski sektor. Iskreno moram reći da sam ja bio uvjerenja da ta kriza neće tako dugo trajati, moja procjena je bila da će nakon 2 do 3 godine proći, međutim pokazalo se da je kriza bila dugotrajna, velika i duboka, što je većinu gotovo sve veće građevinske tvrtke dovela u probleme i velike dubioze - rekao je Paripović i istaknuo da je njegova tvrtka zbog toga zapala u velike probleme te dodao kako je ulagao sve napore da spasi poduzeće.

- Kriza se nije smanjivala, dapače produbljivala se. Financijske dubioze su postajale sve veće i veće, a što je naravno rezultiralo i strašnim pritiscima naših vjerovnika, kako na firmu, tako i na mene osobno kao njezinog direktora. Pritisci su bili toliko jaki da sam ja krajem 2011. zbog stresa i pritiska završio u bolnici - rekao je Paripović i ispričao se svim vjerovnicima.

On nije priznao krivnju po petoj točci optužnici prema kojoj se tvrtka Meteor tereti da je oštetila tvrtke Doka i GK Grupa, a taj dio vodit će se u zasebnom postupku.

Presuda će se objaviti 2. ožujka.

Komentari