Na Županijskom sudu u Varaždinu 'kralj JPP-a', bivši direktor Meteor Grupe Duško Paripović u slučaju Meteor osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana, no ona mu može biti zamijenjena radom za opće dobro.

Podsjetimo, Paripovića se teretilo za tri kaznena djela:

  • zloupotrebu povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju
  • zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju
  • prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju te pogodovanju vjerovnicima

Priznao krivnju

Prije izricanja presude Paripović je priznao za krivnju po prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj i šestoj točci optužnice. Priznao je tako nezakonitosti vezane uz POS stanogradnju u Varaždinu od rujna 2008. do prosinca 2011. godine:

  •  da je od siječnja do prosinca 2011. ugovarao izvođenje radova, pružanje usluga i kupnju robe od više društava, pri čemu je neistinito predočavao da će ih platiti u cijelosti uredno i prema dogovoru, ali to nije učinio;
  • da je od studenog 2011. do veljače 2012. godine, odnosno uoči otvaranja stečajnog postupka nad Meteor Grupom, kao direktor tog društva sklopio sedam ugovora o kupoprodaji nekretnina poduzeća sebi osobno i drugom društvu po cijenama znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti.

Olakotna okolnost priznanje

Priznao je da je neosnovano isplatio iznos veći od 850.000 kuna iz sredstava naknada za prijevoz, službena putovanja i terenski dodatak zaposlenicima društva, kao i iznos veći od 350.000 kuna na ime povrata tobožnje pozajmice društvu.

Također priznao je i da nije prijavio, obračunao ni uplatio sve porezne obveze svojeg društva u ukupnom iznosu većem od 3,4 milijuna kuna na štetu državnog proračuna.

Prilikom izricanja presude sudu je njegovo priznanje uzeo kao olakotnu okolnost kao i što je većina novca vraćena. Vratio je tako 11 milijuna kuna, a iz tih sredstava bit će namireni radnici, država, vjerojatno i banke.

Presuda nepravomoćna

- Vijeće je bez dvojbe izreklo blažu kaznu i kao olakotnu okolnost uzelo to što je vraćena većina novca, što ste dosad neosuđivani i tvrtka koju ste vodila 20 godina je dobro poslovala. To nipošto ne umanjuje to da ste krivi za kaznena djela koja vam se stvaljuju na teret - rekao je sudac Igor Pavlic prilikom izricanja presude.

Paripović je tako osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana, no ona mu se može zamijeniti radom za opće dobro, konkretno 730 sati. Također mora platiti 118.000 kuna sudski troškova.

Istaknimo da ova presuda nije pravomoćna, već je na nju moguća žalba od 15 dana. Dodajmo da će se protiv Paripovića voditi zasebni postupak u kojoj se tvrtka Meteor tereti da je oštetila tvrtke Doka i GK Grupa.

Ključne riječi: Duško Paripović, jpp,

Komentari

02.03.2016. 13:49h Zadnja izmjena: 02.03.2016. 14:12

Foto: Ivan Tomašković