Dvoje djece otrovalo se ugljičnim monoksidom u Varaždinu

Objavljeno: 07.03.2011. 14:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Kombinacija plinskog bojlera i kuhinjske nape u istom prostoru gotovo je dovela do velike tragedije u obiteljskoj kući u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu. U nedjelju ujutro dvoje se djece starosti 6 i 8 godina u svojoj kući otrovalo ugljičnim monoksidom.

Djeca su prevezena u Opću bolnicu Varaždin gdje su zadržana na promatranju no, kako doznajemo, s njima je sve u redu i uskoro će biti pušteni kući. Trajnih posljedica po njihovo zdravlje, na sreću, neće biti.

Kako su nam objasnili u tehničkoj službi tvrtke Termoplin do nesreće je došlo zbog istovremenog rada plinskog bojlera i kuhinjske nape.

- Kuhinjska napa je stvorila podtlak koji je savladao dimne plinove te su se oni počeli vraćati iz dimovoda nazad u stambeni prostor. Istovremeno, zbog moderne PVC stolarije koja u potpunosti blokira protočnost zraka, u prostor nije ulazio svježi zrak i "tihi ubojica" ugljični monoksid, koji je otrovan i u najmanjim količinama, počeo je dušiti djecu. Na sreću, roditelji su vjerovatno brzo shvatili da nešto nije u redu i djecu su odmah prevezli u bolnicu - poručili su iz tehničke službe Termoplina apeliravši pritom na građane da se savjetuju sa stručnjacima kad izvode radove u prostorima gdje je postavljen plinski bojler.

- Kad je plinski bojler postavljen u tom prostoru vladali su drugačiji uvjeti i sve je bilo u redu. No, vlasnici kuće su ugradnjom kuhinjske nape i zamjenom drvene stolarije, koja je omogućavala protok zraka, modernom PVC stolarijom, koja to u potpunosti onemogućava, promijenili uvjete. To nisu uvjeti prikladni za plinski bojler i da su nas konzultirali, mi bi im preporučili da presele bojler na neko drugo mjesto ili da ugrade fasadni bojler. Ljudi moraju biti oprezni s tim stvarima i apeliramo na njih da nas kontaktiraju svaki put kad izvode i najmanje radove u prostorima gdje je postavljen plinski bojler - poručili su iz Termoplina.



Komentari