Dvojica Roma u zatvor zbog više krađa počinjenih na ludbreškom području

Objavljeno: 11.12.2015. 08:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: ilustracija

Presudom Općinskog suda u Varaždinu Zvjezdan O., Svetozar O. i Dražen O. s ludbreškog područja proglašeni su krivima za više krađa koje su počinili tijekom rujna 2011. te veljače i ožujka 2012. Zvjezdan će u zatvor na godinu i dva mjeseca, Svetozar na godinu dana, a Dražen je osuđen na uvjetnu kaznu.

Naime, Zvjezdan i Svetozar 28. na 29. veljače 2012. u Kolodvorskoj ulici u Ludbregu provalili su u automobil i iz njega ukrali radio i akumulator. U automobil su ušli kroz krovni prozor na kojem su prethodno izrezali lajsnu.

Samo mjesec dana kasnije dvojici je u krađi pomagao Dražen O.. Provalili su trgovinu u Selniku i vlasnicu oštetili za 19.750 kuna. Zvjezdan i Svetozar udarcima nogom izbacili iz ležišta aluminijski dio ulaznih vrata trgovine. Sva trojica su potom ušli u trgovinu i uzeli su alkoholna pića, cigarete, deterdžente i bonove za mobitel od 50 i 100 kuna.

Zvjezdan je također u rujnu 2011. iz vikendice na predjelu Stari Vrh iznad Slanja otuđio kuhinjsko posuđe, pribor za jelo i začine.

Presudom Općinskog suda osuđen je na kaznu zatvora od jednu godinu i dva mjeseca, a Svetozar je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana. Olakotna okolnost kod izricanja presude uzeti su njihove teške materijalne prilike i jer su očevi više maloljetne djece koje ne mogu uzdržavati. No, kao otegotna okolnost uzeta je njihova osuđivanost.

- Kao otegotna okolnost Zvjezdanu O. cijenjena je dosadašnja osuđivanost za istovrsna, srodna i druga kaznena djela u 11 navrata, od čega se 10 osuda odnosi na istovrsna i srodna kaznena djela protiv imovine. Svetozaru O. otegotnim je cijenjena okolnost da je do sada osuđivan u 12 navrata za istovrsna, srodna i druga kaznena djela, od čega u 11 navrata zbog istovrsnih i srodnih kaznenih djela protiv imovine - ističe Općinski sud u svojoj presudi.

Dražen O. osuđen je pak na kaznu zatvora od osam mjeseci, no ona se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Naime on je dosad neosuđivan i tijekom postupka naveo je da su ga Svetozar i Zvjezdan napili te nagovorili da ide s njima u provalu pa je iskazao žaljenje i kajanje.

Komentari