Preventivna akcija

Foto - Policija u nadzoru korištenja sjedalica i pojaseva za djecu u prometu

Objavljeno: 22.09.2023. 11:37

Zadnja izmjena: 22.09.2023. 11:44

Policijska uprava Varaždinska izvijestila je da je u zonama dječjih vrtića i škola na području grada Varaždina s udrugom Roda jučer od 8 do 11 sati obavljala nadzor korištenja sjedalica i propisnog vezivanja djece sigurnosnim pojasom.

Tom prilikom je ukazano roditeljima koji prevoze djecu na nepravilnosti i pogreške postavljenih sjedalica te su na taj način roditelji educirani kako pravilno postaviti dječju sjedalicu i omogućiti djeci sigurnu vožnju na putu do škole ili vrtića. Također, svim vozačima i roditeljima skrenuta je pozornost na ponašanje u zonama odgojno-obrazovnih ustanovama i provođenju preventivno-represivnih mjera iz akcije Poštujte naše znakove, navode iz PU Varaždinske.

Djeca u prometu uglavnom stradavaju zbog krivice i odgovornosti odraslih, a poznato je da djeca u prometu ponavljaju pogreške roditelja. Postoji niz razloga zbog čega su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu, a jedan od njih je što se djeca nižeg rasta, zbog čega nemaju dobru preglednost, teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, zaigrana su i vrlo lako „uče“ loše ponašanje roditelja u prometu, navode iz PU.

U lokalnoj akciji pojas/sjedalica utvrđeno 16 prekršaja 

A s obzirom da djeca stradavaju i kao putnici u vozilima, prevozeći se nepropisno smješteni na prednjem sjedalu ili nisu propisno smješteni u sigurnosnu sjedalicu/postolje, policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin su također jučer, u vremenima od 6 do 10 sati i od 13 do 16 sati, uz preventivne aktivnosti proveli i lokalnu akciju pojas/sjedalica, i tom prilikom utvrdili 12 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i 4 prekršaja zbog  prijevoza djece bez sjedalice/postolja ili djece koja nisu bila vezana sigurnosnim pojasom, izvijestili su iz PU Varaždinske.

Dodali su i da su uzornoj djeci podijeljene slikovnice, prometne bojanke za djecu, pokretni krug sa pravilima ponašanja pješaka u prometu, a roditeljima letak „Autosjedalica uvjek i bez iznimke“.

Komentari