Grad Varaždin osuđenom pedofilu darovao gradilište u susjedstvu majke njegove žrtve

Piše: eVz/Index.hr

Objavljeno: 26.10.2015. 11:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Za manje od tri godine iz zatvora u Lepoglavi će kao slobodan čovjek izaći  osuđeni pedofil D.D., očuh djevojke koju je punih devet godina seksualno zlostavljao. Podsjećamo, nakon što ga je prijavila za sve što joj je učinio, 17-godišnja Laura se bacila pod vlak...  

Potresnu ispovijest njene majke nedavno je objavio portal Index.hr. Pedofil je pravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora od 15 godina zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa spolnim odnošajem s djetetom.

Laurina majka, opterećena prošlošću, sada strahuje i od budućnosti jer bi pedofil, po izlasku iz zatvora, trebao sagraditi kuću u njenom susjedstvu, na gradilištu koje mu je darovao Grad Varaždin. Prema njenim saznanjima,  pedofil „prima veliku braniteljsku mirovinu i na račun mu je do sada već sjelo oko milijun kuna“.

Portal Index je ovih dana došao u posjed originalnog ugovora iz kog se, kako navode, vidi da je D. D. sporno gradilište dobio u vlasništvo od Grada Varaždina još 2000. godine. U to je vrijeme u gradonačelničkoj fotelji sjedio Zlatko Horvat.

Spornim ugovorom, u svrhu izgradnje obiteljske kuće, Grad Varaždin je ratnom vojnom invalidu D.D. bez naknade ustupio u vlasništvo svoje zemljište, jedno površine 1434 te drugo površine 660 četvornih metara. No, u članku 4 istog Ugovora jasno se navodi da se „nekretnine vraćaju u vlasništvo grada Varaždina, a ugovor će se smatrati raskinutim, ukoliko D. D., u roku od godine dana od zaključenja ugovora, ne započne sa izgradnjom stambene građevine“.

Budući da je Ugovor o ustupu zemljišta u vlasništvo, koji su potpisali D. D, i tadašnji gradonačelnik Varaždina Zlatko Horvat, sklopljen 2. svibnja 2001., zemljište je, prema članku 4, trebalo biti vraćeno u vlasništvo grada još u svibnju 2002. godine, no to se ipak, ni do dan danas, nije dogodilo.

Zašto se nije postupilo sukladno članku iz ugovora, nije poznato aktualnom gradonačelniku ni Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, u kojem, kako navodi Index, još uvijek nisu poduzeli konkretni koraci kojim bi se ispravio 13 godina star propust.

No, iz Grada Varaždina Indexu je potvrđeno kako je "Temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Grad Varaždin ratnom vojnom invalidu D. D. iz Varaždina,  ustupio u vlasništvo dvije parcele u tadašnjoj k.o. Kućan, u svrhu izgradnje obiteljske kuće (...) Grad do sada nije imao saznanja o situaciji u kojoj se nalazi D.D. i pokrenut je postupak oko utvrđivanja svih okolnosti i eventualnih promjena u vezi sa sklopljenim ugovorom."

Osim mirovine koju uredno prima i tijekom odsluženja zatvorske kazne te gradilišta koje je dobio na poklon, osuđeni pedofil čeka i stambeni kredit od Ministarstva branitelja. 

Naime, prema podacima dostupnim na stranici Ministarstva branitelja, D. D. je prvi na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita i za dodjelu financijske potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine.

Komentari