Hitna: U Varaždinu bez 'epidemije' padova i lomova, od pirotehnike stradavali 50-godišnjaci

Objavljeno: 05.01.2016. 09:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Josip Novak

Prvi ovogodišnji snijeg i temperature ispod ništice, barem zasad, nisu u Varaždinu uzrokovale 'epidemiju' lomova i padova. Naime, kako doznajemo iz Zavoda za hitnu medicinsku službu, pomoć je u protekla dva dana zbog vremenskih uvjeta zatražilo šest osoba...

Ovdje ne možemo govoriti o apsolutnom broju ozlijeđenih, jer ih se određen broj javlja direktno na bolnički kirurški šalter, a veći dio njih, naravno, ni ne zatraži medicinsku pomoć, naglasila je dr. Ivana Žugec, pomoćnica ravnateljice za kvalitetu, Zavoda za hitnu medicinsku službu .

- Broj trauma je ispod očekivanog s obzirom na prisutan snijeg i led. Manji broj pacijenata, njih oko 10 posto zadržano je u bolnici zbog daljnje dijagnostike i liječenja na Odjelu kirurgije OB Varaždin. U ovih nekoliko dana nije evidentiran povećan broj ozlijeđenih usprkos zimskim uvjetima – ističe Žugec.

Inače, iskustva iz prijašnjih godina upozoravaju kako se broj ozlijeđenih povećava proporcionalno duljini trajanja zimskih uvjeta.

- Dosad se pokazalo da je pet dežurnih ekipa hitne medicinske službe T1 dovoljno za zbrinjavanje svih pacijenata te dodatne ekipe nisu potrebne. Najugroženije i najrizičnije skupine građana su stariji građani kojima je i inače pokretljivost ograničena i otežana, te im ovakvi uvjeti ne pomažu, posebno stoga što im ortopedska pomagala koja oni koriste također mogu predstavljati dodatni rizik od poskliznuća na ledu i susnježici – pojasnila je Žugec.

Dodala je kako radi niskih temperatura, treba voditi računa o ozeblinama i paziti na  pothlađenost. Stoga iz Zavoda za hitnu medicinsku službu preporučaju građanima da oblaće toplu, slojevitu odjeću, izbjegavaju alkohol i zadržavanje na otvorenom ukoliko nisu potpuno za to opremljeni.

- Oprez, topla odjeća, te ograničavanje izlazaka tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta prvi su na listi savjeta što se tiče smanjenja rizika od tegoba uzrokovanih hladnoćom. Preporuča se i izlazak u paru, nikako sam, te minimaliziranje kretanja i radnji u vanjskim uvjetima – ističe Žugec od koje doznajemo kako u proteklih desetak dana nije zabilježen veliki broj ozljeda nastalih upotrebom pirotehničkih sredstava.

Naime, od strane liječnika Hitne medicinske službe pregledano je desetak osoba, od kojih je najteža ozljeda bila traumatska ozljeda šake, dok su ostale ozljede bile manje.

- Sama dobna skupina ozlijeđenih ove godine iznenađuje. Ozlijeđeni su ljudi u srednjim godinama, većina iznad 50 godina života, dok su ove godine djeca činila tek manji udio pacijenata. Razdoblje upotrebe pirotehničkih sredstava je prošlo te se nadamo kako će ga građani i poštovati. Najbolji savjet je ne ih upotrebljavati – zaključila je Žugec.

Komentari