IMI se sveo na svega osam zaposlenika, nekretine predane bivšim vlasnicima

Objavljeno: 16.12.2015. 15:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: FOTO: Siniša Sović

Ivanečki jeger, jedan od zaštitnih znakova ivanečkog kraja, već se neko vrijeme ne proizvodi. Naime, tvrtke IMI je od 23. travnja prošle godine u stečaju, trenutno ima svega osam radnika, a na današnjoj skupštini vjerovnika odlučeno je da se nepokretna i pokretana imovina preda vlasniku Mini majoru.

Naime, Mini Major dio je inkriminiranih radnji oko Industrije mesa Ivanec, a supružnike Marija Raosa i Snježanu Čipčić koji su upravljali IMI-ijem i bili vlasnici Mini Majora te Miladina Blagojevića i Nedu Stojića, tereti se da su ivanečke tvrtke izvukli 35 milijuna kuna.

Industrija mesa Ivanec koja je nekada zapošljavala više od 300 ljudi u stečajnom postupku svela se na svega osam radnika. Šestorica ih obavljaju redarsku službu, jedan skladišnu, a jedan knjigovodstvenu djelatnost.

Tijekom stečajnog postupka prodane su i naplaćene zatečene zalihe sirovina i suhomesnatih proizvoda, dok je ostao repromaterijal koji uglavnom čine začini i crijeva s logom proizvođača pa nisu unovčeni. Unovčene su i dionice drugih dioničkih društava koje su bile u stečajnoj masi te naplaćena potraživanju od dužnika. Tim novcem isplaćene su zaostale plaće sada bivšim radnicima.

Također, podnesena je tužba za pobijanje pravnih radnji vezanih uz upravljanje imovinom stečajnog dužnika. Naime, Mini Major čiji je vlasnik Mario Raos kupio je od IMI-ija nekretnine i istodobno ih im iznajmio, traži da im se nekretine i pokretnine vrate u posjed. Također Mini Major je podnio prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv stečajnog upravitelja IMI-ija Želimira Uršulina s tvrdnjom da je nezakonito postupao. Istraga protiv Uršulina je okončana i kaznena prijava je odbačena kao neosnovana.

No, Mini major i dalje je ustrajao i traži da mu se nekretnine vrate u posjed te da će pokrenuti proizvodnju.

- Strahujemo da će vlasnik nekretnine otuđiti sve pokretnine koje se nalaze u nekretnini - rekao je stečajni upravitelj IMI-ija Želimir Uršulin i istaknuo da je prijašnji vlasnik IMI-ija u tvrtku u vrijeme stečajnog postupka dolazao s poslovnim partnerima i već nekoliko puta najavljivao ponovnu proizvodnju.

Na Skupštini vjerovnika održanoj na Trgovačkom sudu u Varaždinu odlučeno je da se nekretnine i pokretine ipak daju u posjed tvrtki Mini Major.Također stečajni upravitelj IMI-ija Želimir Uršulin tražio je da se ga razriješi dužnosti jer bi zbog novih spoznaja mogao doći u suparništvo s nekim stečajnim vjerovnicima. Tako će se nekretnina vratiti u vlasništvo Mini Majora, no bit će zanimljivo kako će ući u zgradu s obzirom na to da ulaz i parkiralište nisu u vlasništvu Mini Majora, kako tvrdi vjerovnica Nevenka Špac.

Komentari