U petak smo izvjestili da su šestorica hrvatskih navijača, od čega trojica Varaždinaca, u Malti završili u istražnom zatvornu, a kasnije i u zatvoru. Pritvorenim Varaždincima u pomoć su priskočili White Stonesi, koju su putem Facebooka pokušali upozoriti javnosti da im je uhićeni Varaždinci suočeni sa zabranama i enormnim kaznama....

Što su sve prošli na Malti, za eVaraždin je pak ekskluzivno ispričao jedan od zatvorenih Varaždinaca, Denis Danilović. On kao i ostala dvojica Varaždinaca često prati hrvatsku reprezentaciju na gostovanjima, a istaknuo je da prije njihova sukoba sa zaštitarima u noćnom klubu, bilo već nekoliko sukoba. Ovo je njegova priča:

>>Trojica Varaždinaca završila u pritvoru zbog nereda na Malti

- Grupa srpskih zaštitara, točnije bivših kriminalaca koji su se sakrili na Malti od srpskog zakona, u tri dana tri puta napala državljane Hrvatske. Trojica Riječana završila su u bolnici s opeklinama trećeg stupnja zbog pokušaja guranja baklje u usta, vanjskog prijeloma nožne kosti zbog udarca teleskopskom palicom, te prijelomom ruke - tvrdi Denis.

No, tu sukobima nije bio kraj, a ovaj put on i još petorica Varaždinaca potrčali su riječkim navijačima u pomoć.

- Riječani su napustili klub u kojem su se zabavljali i krenuli prema hotelskoj sobi. Uskoro ih je okružila grupa od otprilike 20 do 30 zaštitara s teleskopskim palicama, suzavcima i bokserima. Redari su nasrnuli na njih, dok su ih Riječani počeli gađati bocama. Čuli smo dernjavu i buku, nas šestorica Varaždinaca potrčali smo Riječanima u pomoć, pritom bacajući stolice i ostali inventar koji nam se našao pod rukama.  Osjetili potrebu smo potrebu obraniti svoje sunarodnjake i uspjeli smo zaštitare natjerati u bijeg - dodao je Danilović.

No, ubrzo su uhićeni i završili su u pritvoru.

- Lisicama su nas zavezali za stepenice i klupicu, proveli smo noć bez ikakvih prava na poziv, vodu hranu i slično. Ujutro su uzeli našu izjavu i prebacili nas u istražni zatvor gdje smo proveli ostatak od 48 sati. Svatko je bio zatvoren u svoju ćeliju i nismo imali pravo na tuširanje ili poziv. Sve što smo dobili bila su dva odvratna obroka i tri čaše vode - navodi Danilović.

Nakon 48 sati provedenog u istražnom zatvoru, šestoricu od njih su odveli na sud, gdje su im kazali da će dobiti između 1 i 4 godine zatvora.

- Bili smo očajni i u tom trenutku smo se odlučili da želimo odvjetnika. Odvjetnik je trebao biti besplatan, no uzeo nam je 600 eura - dodao je i istaknuo da je svaki od njih trebao priznati krivnju i platiti 1.000 eura kazne. 

- Odvjetnik nam je rekao da moramo platiti 1.000 eura do drugog dana i priznati krivnju, u suprotnom bi na suđenje čekali nekoliko mjeseci. Tražili smo od njega da zove hrvatski konzulat, pošto ambasade na Malti nema. Taj zahtjev je odbio. Složili smo se da ćemo probati skupiti novac i priznati krivnju iako smo mi bili ti koji su napadnuti. Nikoga nije zanimala naša strana priče - objasnio je Danilović koji je s ostalim strpan u zatvor.

- Ušli smo u sudnicu, gdje je odvjetnik pozvao na stranu sutkinju i glavnog inspektora policije, a oni su se dogovorili udaljeno od novinara da će novac riješiti sve. Strpani smo u maricu  te uz ludu vožnju leteći po marici, u mraku smo morali nazvati svoje obitelji, prenijeti im broj računa i objasniti im situaciju. Za to smo imali svega pet minuta, što je na sreću bilo dovoljno. Nakon suda odveli su nas u zatvor, ali ovaj puta nije bio istražni. Kao prave kriminalce, podijelili su nas po sektorima i svatko je proveo sljedeća 24 sata sam, okružen ubojicama, dilerima i lopovima svih nacionalnosti. Nimalo ugodno iskustvo. Nakon tri dana i tri noći, konačno smo dobili četkicu za zube, kaladont i sapun - objasnio je Danilović.

Na kraju su uspjeli skupiti novac te su na kraju pušteni.

S minusom od 15 tisuća kuna, drago mi je da sam konačno došao kući, ali me isto tako boli kada vidim da iako smo obranili svoje sugrađane, bili smo podvrgnuti velikoj nepravdi i fizičkom zlostavljanju - zaključio je 25-godišnji Varaždinac.

Komentari

18.10.2015. 09:58h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: ilustracija

Izvor: Arhiva