Istražili smo: Kriminalci s motornom pilom u ruci krpaju budžet, ali neki i - lagodno žive

Objavljeno: 04.09.2015. 18:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: ilustracija

U varaždinskom kraju mnogi se bave sječom i prodajom tuđih drva. Oni vrlo često imaju vrlo sofisticiranu mehanizaciju, a kupce vrlo lako nalaze. Ponukani mnogim krađama u posljednje vrijeme istražili smo slučajeve šumskih krađa.

Zanimljivo je mnogi "šumski radnici", u "poslu" nerijetko provedu i čitav radni vijek, a točno prate koje šume u privatnom vlasništvu su zapuštene te gdje vlasnici ne zalaze često u svoje šume.

Također u prošlosti je bilo i slučajeva da su šumokradice naoružani raznim vatrenim oružjima. Imaju također vrlo sofisticiranu mehanizaciju i može se reći da su odlično pripremljeni.

Kako neslužbeno doznajemo kupce nalaze lako, a direktno ne rade štetu pilanama.

- Nama koji imamo pilane ne rade štetu, već vlasnicima kojima krađu drva iz šuma i tvrtkama koje se bave prodajom drva za ogrjev - rekao je vlasnik jedne od pilana u Varaždinskoj županiji.

Što se brojki tiče, Policijska uprava varaždinska u prvih osam mjeseci ove godine evidentiranla je 21 kazneno djelo šumske krađe, a prošlu cijelu godinu evidentirano je 31. Ta kaznena djela se prijavljuju te otkrivanju temeljem dojave i izvješća šumarskog inspektora o visini štete.

Vrlo često počinitelji se vrlo teško pronađu, no policija je prije tjedan dana uhitila dvojicu muškaraca s novomarofskog područja u dobi od 54 i 60 godina, zbog sumnje da su tijekom travnja i srpnja ove godine, u Kračevcu, na šumskom predjelu zvanom Gaji, bespravno posjekli i otuđili stabla za ogrjev na parceli u vlasništvu državnog poduzeća za upravljanje šumama.

>>Uhićeni jer su u državnoj šumi krali drva - kap u moru kriminala koji funkcionira unutar sebe?

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 5.300 kuna, a protiv njih će se podnijeti kaznena prijava za kazneno djelo krađe. Gospoda su krala drva u vlasništvu Hrvatskih šuma, a novcem su zasigurno dobro pokrpali kućni budžet ili su pak drva koristili za grijanje.

U Varaždinskoj županiji na području državnih šuma evidentiranih je 15 šumskih šteta i to u šumariji Varaždin.

- Ukupni iznos navedenih šumskih šteta iznosi 74.711,78 kuna. Doista ne znamo i možemo samo nagađati što se s ukradenim drvom dalje radi. Za privatne šume nemamo podatke - ističu iz Hrvatskih šuma.

Bilo kako bilo, šumske krađe odavno su "biznis" i dobra zarada s kojom se dobro može pokrpati kućni budžet, a neki od njih, kako doznajemo, od toga mogu prilično lagodno i živjeti. Dokaz tomu je da je evidendirarana šteta od svega 74.711 kuna. Kriminalci s motornom pilom u ruci nisu, dakle, ni načeti...

Komentari