Prodaja Hypo Alpe Adria Banke

Ivanečki pravnik Josip Vresk potvrdio da je primio mito od 210 tisuća eura, ali ne sjeća se gdje i kad

Objavljeno: 18.08.2016. 07:35

Zadnja izmjena: 18.08.2016. 15:09

Foto: Ilustracija

U sudskom postupku protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria Banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, utvrđeno je, i to tijekom istrage, kako je dio novca, točnije 630.000 eura, kao mito završio kod nekoliko hrvatskih političara, među kojima je i član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk, pravnik iz Ivanca.

Vresk je 2014. priznao austrijskoj policiji da je primao mito vezano uz prodaju Hypo banke, no to priznanje poriče i tvrdi da je svjedočenje u Austriji potpisao pod pritiskom. Vresk je na sudu potvrdio da je od Alexa Kropiuniga od kraja 2006. do svibnja 2007. godine triput dobio po 70.000 eura u gotovini. 

– Ukupno sam, dakle, od Alexa Kropiuniga dobio 210.000 eura. Točnih vremena i mjesta predaje više se ne sjećam. Kod predaje novca uglavnom su, mislim da dvaput ili čak triput, osobno bili nazočni Danijel Ropus i Davorin Mlakar. – odgovorio je Vresk sucu.

Novac Ropušu i Mlakaru?

Na pitanje jesu li i Danijel Ropuš (HDZ) i Davorin Mlakar (HSS) dobili novac od Alexa Kropiuniga, Vresk je rekao kako je barem jednom, i to osobno, vidio da je Kropiunig Ropušu i Mlakaru predao novac u omotnici: – No vremena, odnosno mjesta predaje, više se ne sjećam. 

Nakon početnog odbijanja, HNB je početkom listopada 2007. dao suglasnost za prodaju Hypo banke Bavarcima. U svjedočenju pred istražnim povjerenstvom Hypo banke 2014. Vresk je banci nudio usluge u vrhu hrvatskog pravosuđa.

Vresk je rođen u Bedencu pored Ivanca i član je Hrvatske seljačke stranke. Riječ je o bivšem zamjeniku ministra unutarnjih poslova, a u petom sazivu Hrvatskog sabora bio je potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i član je Odbora za zakonodavstvo.

Budući da je Hrvatski sabor raspušten, s dužnosti člana DIP-a razriješiti ga može samo Ustavni sud.

Komentari