Ivezić: Priče o kartelu i udruživanju su besmislene

Objavljeno: 09.04.2015. 11:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva

Sedam zaštitarskih tvrki udružilo se u protuzakoniti kartel kako bi dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite, priopćila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Kažnjena je i varaždinska tvrka Arsenal - Ivezić, a cijeli slučaj demantirao je Ilija Ivezić, vlasnik tvrke.

U kartel su, tvrdi AZTN, stupile firme Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić. Predstavnici ovih tvrki 23. listopada 2013. sudjelovali su na sastanku na kojem su dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.

- Konkretno, sastanku su prisustvovali poduzetnici koji su izravni tržišni takmaci. Iako je riječ o poduzetnicima različite tržišne snage, dogovorili su minimalni trošak sata rada zaštitara od 32,52 kuna kao donju granicu rentabilnosti poslovanja za sve sudionike sastanka. Agencija je utvrdila da su postizanjem toga dogovora sudionici kartela narušili tržišno natjecanje na tržištu usluga privatne tjelesne zaštite u razdoblju od 23. listopada 2013. do 17. siječnja 2014 - priopćeno je iz AZTN-a za Index.

Vlasnik tvrke Arsenal - Ivezić, Ilija Ivezić tvrdi da to nije bila tema sastanka održanog 23. listopada 2013. godine.

- Priče o udruživanju i kartelu su besmislene. Teme tog sastanka nije bilo udruživanje i dogovor o cijena usluge privatne zaštite jer to nije moguće. Na tom sastanku pričalo se o organizaciji oko časopisa Zaštita te općenitom stanju u zaštitarskoj djelatnosti, koja je na koljenima. Predsjednik ceha zaštitarske komore spomenuo je da je Ministarstvo unutarnjih poslova izračunalo da cijena usluge privatne zaštite 32,50 kuna te da bi bili sretni da je tako danas. Nije bilo riječ o nikakvom dogovoru - rekao je Ilija Ivezić te dodao kako je u medije procurila pogrešna informacija.

- U riječkom listu je to izašlo i mi smo pozvani na ispitivanje u Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. Glavni krimen nam je zašto nismo to demantirali, a osobno nisam ni znao da je tako nešto izašlo u medijima. Na kraju je cijeli postupak izgledao  "kadija te tuži kadija te sudi" - istaknuo je Ivezić čija će zaštitarska tvrka morati platiiti kaznu u iznos od jedan posto od godišnjeg prometa. No, pravdu će tražiti u upravom sporu.

- Mnogo novca izgubili smo u predstečajnim nagodba mnogih varaždinskih tvrki, za koje smo izvršili usluge. Sada još i ovo. Jako nas je to uzdrmalo, a vjerujem da ćemo pravu naći u upravom sporu - zaključio je Ivezić.

 

Komentari