Izvješće policije: Na varaždinskom području korupcije manje za čak 90 posto

Objavljeno: 01.05.2015. 19:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: ilustracija

Korupcija spada u pojmove kojima je teško denotativno odrediti sadržaj budući da se njeno značenje mijenja u različitom vremenskom društvenom i političkom kontekstu.Općenito pod korupcijom se podrazumijeva zloupotreba javne službe radi osobne koristi...

Postoje međutim određene razlike u određenju koje naglašavaju složenom fenomena korupcije. Ona je prisutna u javnom i privatnom sektoru. U novije vrijeme osobito se naglašava ekonomska analiza fenomena i posljedica korupcije. U tom smislu korupcijom se smatra nastojanje da se radi osobne koristi maksimizira prihod od službe, što onda za posljedicu ima poremećaj u uvjetima tržišne utakmice i ukupnu racionalnost ekonomskog ponašanja.

Korupcija je dodatni transakcijski trošak jer unosi neizvjesnost kod izbora alternativa, te zato izaziva neizmjerne štete po efikasnost gospodarstva. U posljednjih nekoliko godina na raznim razinama pokrenuta je politička akcija suzbijanja korupcije.

Međunarodne organizacije, pojedine vlade, međunarodne nevladine udruge i organizacije te istaknuti pojedinci inicirali su izradu dokumenata i konkretne akcije za njeno suzbijanje. Korupcija je neprihvatljiva u normalnom tržišnom nadmetanju i treba je eliminirati. Činjenica postojanja svjetskog tržišta znači i to da ono prihvaća samo homogena i neproturječna pravila poslovanja.

Što se tiče korupcije u varaždinskom kraju ona se u 2014. godini za razliku od 2013. godine smanjila za 90 posto, a dokaz je to da policija u suradnji s pravosudnim organima radi svoj posao.

- Postoje tamne brojke neotkrivenog kriminaliteta, no brojke otkrivenog kriminaliteta nam idu u korist. Korupcija najviše šteti društvu u cjelini i vrlo je štetna pa nam je važno da se ona na vrijeme otkrije- rekao je Danijel  Vuk, voditelj grupe za gospodarski kriminalitet pri PU varaždinskoj.

Svjedoci smo da se na sudu pojavljuje sve više slučajeva koji  se odnose na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju koje je novim kaznenim zakonom definirano kao ključno gospodarsko kazneno djelo kojim se obuhvaća kriminalitet upravljačkih struktura (menađmenta) u trgovačkim društvima.

Sjetimo se nekih slučaja pa se tako ističu afere u koje su uključeni varaždinski poduzetnici. Tako je bivšem direktoru Parkova Miljenku Ptičeku sudi za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a svim nam je u pamćenju posljednja presuda Zoranu Primorcu koji je zbog izvlačenja novca iz tvrke dobio godinu dana zatvora.

-Velike materijalne štete mogu se napraviti kod činjenja kaznenog djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i sličnih kaznenih djela.  Pritom pojedinac za sebe ili drugoga pribavlja nepripadnu korist, a tvrku oštećuju. No, po tom pitanju napravili smo mnogo i pokazali da ne postoje nedodirljivi – dodao je Vuk koji je istaknuo da se ipak društvena svijest o korupciji promijenila.

Cijeli članak pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari