Kaznena prijava 60-godišnjaku zbog gospodarskog kriminala

Objavljeno: 26.08.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom.

Prema policijskom izvješću, sumnja se da je navedeni muškarac, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Varaždina, u poslovnu dokumentaciju unio podatke o troškovima ulaganja u poslovni prostor društva, dok se u stvarnosti radilo o ulaganju u privatne stanove, odnosno o ulaganju u nepoduzetničke svrhe. Temeljem tih nevjerodostojnih podataka koristio je odbitak pretporeza u iznosu od oko 212.000 kuna, za koji je iznos oštetio proračun Republike Hrvatske, dok je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 1.359.000 kuna.

Također se sumnja da je putem pozajmica koje je uplaćivao na račun društva, zadužio trgovačko društvo, odnosno stvorio obvezu društva prema njemu kao fizičkoj osobi. Na novac za pozajmice koji si je prethodno nezakonito isplatio u vidu dohotka, nije obračunao propisane poreze i doprinose. Tako stvorenu nezakonitu obvezu društva prema njemu, iskoristio je na način što je proveo kompenzacije temeljem kojih je u svoju i korist svojih članova obitelji izvukao, odnosno otuđio imovinu društva, konkretno poslovni prostor i vozila. Time je oštetio trgovačko društvo za iznos od 720.000 kuna.

Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza i carine.

Komentari