Kelemen: Curenje kemikalija namjerno uzrokovano!

Objavljeno: 11.04.2011. 13:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinska policija utvrdila je da je do istjecanja opasnih kemikalija u skladištu tvrtke „Jakom“ u Kelemenu prošli petak došlo zbog sabotaže. Nepoznati je počinitelj naime provalio u skladište tvrtke i izbušio rupe na PVC kontejnerima iz kojih je iscurilo oko 8 tisuća litara opasnih kemikalija. Kemikalije su iscurile u sigurnosni bazen no tamo je došlo do kemijskih reakcija i nagrizanja betona stjenki kroz koje je dio tekućina najvjerojatnije istekao u okolno tlo.

Varaždinski policajci nastavljaju rad na utvrđivanju svih činjenica vezanih uz ekološki incident i intenzivno tragaju za „pacijentom“ koji je namjerno izazvao curenje opasnih kemikalija.

Za sada se zna samo da je u noći sa četvrtka na petak ušao u ograđeno dvorište tvrtke „Jakom“ i provalio u zaključano skladište gdje je nasilno probio stjenke na više PVC kontejnera i otvorio ventile za ispust na još nekoliko kontejnera iz kojih je u prostor skladišta iscurilo oko 8 tisuća octene, mravlje, solne i sumporne kiseline, vodikovog peroksida, natrij hipoklorida i destilirane vode.

U petak ujutro zaposlenici „Jakoma“ su dolaskom na posao utvrdili da je došlo do curenja kemikalija te su odmah alarmirali policiju i nadležne službe. „Jakom“ se pridržavao sigurnosnih uvjeta za skladištenje opasnih kemikalija pa su one iscurile u sabirnu jamu, odnosno sigurnosni bazen.

No velike količine različitih kemikalija uzrokovale su kemijsku reakciju i nagrizle stjenke betonskog bazena pa je dio kemikalija najvjerojatnije iscurio u okolno tlo. Je li bilo utjecaja na okoliš bit će utvrđeno nakon analize uzoraka tla sa mjesta događaja.



Komentari