priopćenje

Kinezu koji je utajio porez u Varaždinu određen istražni zatvor, DORH iznio detalje

Objavljeno: 12.01.2023. 09:18

Zadnja izmjena: 12.01.2023. 09:18

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 6. siječnja 2023., provelo prvo ispitivanje uhićenog državljanina NR Kine (1990.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine i povrede obveza vođenja poslovnih knjiga.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 33-godišnjak tijekom 2017. godine, u Varaždinu, kao voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Varaždina, postupio u cilju izbjegavanja plaćanja poreza odnosno u poslovnim knjigama društva neosnovano prikazivao umanjenu osnovicu za obračun poreza na dodanu vrijednost, čime je za društvo obračunat i plaćen PDV, za više od 247.000,00 eura, manje od poreza koji je stvarno trebao biti obračunat i plaćen.

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 33-godišnjak izradio više od 750 računa kojima je lažno prikazao da je društvo kupovalo robu u Mađarskoj te da je vodio poslovne knjige društva tako da je otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja.

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila osumnjičeniku istražni zatvor.

Komentari